• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka: U utorak Zvuci Krke 2 – Gradski komorni orkestar Šibenik

NP Krka: U utorak Zvuci Krke 2 – Gradski komorni orkestar Šibenik


Piše: Katia Župan, NP Krka

U utorak, 30. srpnja u 19.30 u amfiteatru na Stinicama koncert će održati Gradski komorni orkestar Šibenik

S vidikovca u Brištanima Donjim, na kojemu u pogledu uživa i kameni kralj Petar Svačić, serpentine se spuštaju do obale, na kojoj je rekonstruirano pristanište za brodove koji posjetitelje prevoze do otoka Visovca. Tu se nalazi i obnovljeni objekt za prihvat posjetitelja s uređenim okolišem i manjim amfiteatrom za koncerte i priredbe u okviru Krkina kulturnog ljeta.

Upravo će na tom ambijentalnom mjestu u utorak, 30. srpnja koncert održati Gradski komorni orkestar Šibenik. Ovaj amaterski orkestar, sastavljen od učenika osnovne i srednje Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, pravi je glazbeni dragulj u moru talenata šibenskoga kraja. Na njihovom repertoaru nalaze se skladbe velikih majstora klasične glazbe, ali i obrade modernih skladatelja. Kažu da je njihov drugi dom samostan sv. Frane, u kojemu svake godine održe dva koncerta pred prepunim auditorijem. Za ovu prigodu na Stinicama će izvesti nekoliko popularnih klasičnih skladbi i dio bogatog repertoara Arsena Dedića. Uz orkestar, pod ravnanjem Jure Celića, profesora violine, nastupit će i solisti: sopran Tea Slavica, violinistica Petromila Jakas i flautistice Nikolina Kapitanović i Morana Živković.

Organiziran je i besplatan prijevoz autobusom iz Šibenika s polaskom u 18 sati: Tržnica – Baldekin – Vidici (nasuprot trgovine Tommy) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Stinice. Povratak autobusom je nakon završetka koncerta.

Stinice su smještene na istočnoj obali Visovačkog jezera. Tu (neslužbeno) počinje magični srednji tok rijeke, gdje ona postaje pomalo mističnom. Taj dojam prvi nagovješćuje „Gospin otok“ Visovac, „bijela stijena“ usred jezera na kojoj od 15. stoljeća žive i mole franjevci. Stoljetna šuma hrasta medunca i bijeloga graba, u kojoj počinje poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, i posjetiteljski centar Visovačka kuća „Kuželj“ čine ovaj prostor jedinstvenom posjetiteljskom cjelinom, s uređenom infrastrukturom i raznolikim sadržajima.

Pridružite nam se na još jednim Zvucima Krke u utorak, 30. srpnja u 19.30 i uživajte u sjajnom koncertu s pogledom na biser hrvatske kulturne baštine – otok Visovac!

Izbornik