• Naslovna
  • Društvo
  • Započeo dvotjedni ciklus predavanja o kninskoj kulturnoj baštini

Započeo dvotjedni ciklus predavanja o kninskoj kulturnoj baštini


U Studentskom domu fra Luje Maruna započeo je dvotjedni ciklus predavanja o kninskoj kulturnoj baštini čiji program možete preuzeti  OVDJE, a na koja mogu besplatno doći svi zainteresirani građani.

Večerašnje otvaranje vodila je i moderirala  voditeljica Studentskog doma Ana Marić, a okupljenima su se obratili dekanica kninskog Veleučilišta Marka Marulića Lovorka Blažević, predsjednik Kulturnog vijeća Grada Knina Milan Zoričić i kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je istaknuo da je Knin najvažniji grad u Hrvatskoj podsjetivši na njegovu dvijetisućljetnu burnu povijest i dodavši da ono što kao grad imamo trebamo i valorizirati.

Uvodno predavanje i to o srednjovjekovnom crkvenom gradu Kapitulu kod Knina imao je viši kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, dr. sc. Ante Jurčević, a u publici su bili i studenti arheologije s Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Zadru.

Ovaj veliki ciklus predavanja, a istovremeno i arheološki susret održava se u Kninu od 15. do 26. srpnja u okviru kojega će se u Dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna održati čak 15 predavanja s temom arheologije, kulturne baštine i kulturnog turizma,

Bit će predstavljena i mobilna aplikacija 3d rekonstrukcije katedrale sv. Bartolomeja, a održat će se i 11-dnevna arheološka radionica za
studente arheologije s Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Zadru te polaznike radionica u organizaciji udruge Scientia populo, novoosnovanog Kninskog starinarskog društva i OPG-a Gracija Požar.

Za sudionike radionica organizirat će se i dva izleta.

U organizacijskom odboru ovoga susreta nazvanog “Kapitul kod Knina – arheološka iskopavanja i arheološka radionica” (mada će predavanja pokrivati puno šire područje od ovoga u nazivu) nalaze se dr. sc. Ante Jurčević, prof. dr. sc. Mirja Jarak, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, struč. spec. oec. Ana Marić, prof. Nadana Jelić, prof. Jelena Marin i mag. archeol. Miloš Biserko.

I. Š.

Izbornik