• Naslovna
  • Kultura
  • Na tvrđavi otvorena izložba grafika “Tragovima kamenja”

Na tvrđavi otvorena izložba grafika “Tragovima kamenja”


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

U četvrtak je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba grafika akademskog grafičara Marka Ramljaka. Autor se predstavio s 20 radova iz ciklusa pod nazivom: Tragovima kamenja.

O nastanku ovog ciklusa radova na otvorenju izložbe govorili su autor Marko Ramljak i kustosica Ivana Mikulić Sarić.

Evo i par riječi iz predgovora kataloga izložbe “Umjetničko pulsiranje riječi” koji je napisala mr. art. Antonija Gudelj:

“Umjetnost Marka Ramljaka raste na temeljnim stajalištima subjektivizma. Umjetnikovo snažno razumijevanje vlastitog okruženja kojemu svakodnevno posvećuje svoj interes prirodnog fenomena nikad ga ne vodi u smjeru pukih izvješća svakodnevnih događaja. Autor nezaobilazno interpretira gibanje u svojoj estetskoj okolini kao unutarnje prožimanje. Promatranje tog neistraženog i mističnog dalmatinskog krša daje mu odgovornost da u duhovnom smislu pridonosi najčešće bogatom suptilnom kronologijom vremena u trenutku u kojem djeluje da bude vješt kroničar dalmatinske ljepote.

Umjetnik Marko Ramljak u svojim djelima uspijeva izgraditi bogat crno-bijeli izričaj, uvijek ima spreman odgovor koji istovremeno potiče znatiželjnu sugestiju jednog promatrača, hvatajući se ukoštac s temom i time ostvaruje umjetničku zbilju čvrstog argumentiranja i njegove logičke prirodne produkcije i što je njegov svojevrsni unutarnji rječnik pulsiranje dalmatinskog krša.”

Izbornik