• Naslovna
  • Kultura
  • Pogledajte spektakularne fotografije sa završnice Zvonimirovih dana

Pogledajte spektakularne fotografije sa završnice Zvonimirovih dana


Piše: Romana Marković, TZ grada Knina

Foto: Stjepan Tomić

Knin na tri dana postao vremeplov u srednji vijek

Jučer je na Kninskoj tvrđavi održan i zadnji dan trodnevnog srednjovjekovnog festivala Zvonimirovi dani, koji se ove godine organizirao po dvanaesti put. Preko deset viteških skupina se utaborilo iznad Knina, a tvrđava se vratila u svoje originalno ruho, natrag u 11. stoljeće za vrijeme stolovanja kralja Zvonimira. Borbe vitezova za čast kralja Zvonimira i prikaz napada na kralja i tvrđavu, uz vatrene strijele i mačeve, oduševile su sveprisutne. Pjesme, plesa i smijeha nije nedostajalo. Kao veličanstvena završnica festivala, u izvedbi članova HNK Zagreb, sinoć je izvedena opera „Nikola Šubić Zrinjski“, uz veličanstveni vatromet u zadnjoj minuti opere.

Tko god je ova posljednja tri dana zakoračio na tvrđavi, nije ostao ravnodušan. Posjetitelji su imali priliku posjetiti viteške tabore i istražiti kako se živjelo u srednjem vijeku. Preko deset viteških skupina se utaborilo iznad Knina, a Kninska tvrđava se vratila u svoje originalno ruho, natrag u 11. stoljeće za vrijeme stolovanja kralja Zvonimira. Od prvog dana, kada su se održao Mali Zvonimirov dan, rezerviran za djecu i roditelje, pa preko drugog i trećeg dana, kada se tvrđava pretvorila u bojište i pravi vatreni spektakl, do vrhunskog benda Hollonek Hungarica iz Mađarske, svojevrsnim Rolling Stonesima srednjevjekovne glazbe, pa do opere Nikola Šubić Zrinjski pod zvijezdinim nebom kraljevskog grada Knina, Kninjani su pokazali spektakularnu zabavu na srednjovjekovni način.

Viteški i streličarski turniri, prikaz života u srednjem vijeku, kralj Zvonimir, njegova kraljica Jelena „Lipa“ i njihova kraljevska svita, sve to i puno više moglo se pronaći od sadržaja na ogromnoj Kninskoj tvrđavi. Održan je i Veliki streličarski turnir, a odabrani iz viteških skupina su po cijeloj tvrđavi, čija je veličina 500m2, gađali mete i borile se za pobjedu. Osim zabavnog dijela, dio programa se posvetio i srednjovjekovnoj „spizi“ pa se tako održalo srednjovjekovno kulinarsko natjecanje „Tri, dva, jedan – ubij u kuhanju!“, gdje su se tri amaterske ekipe borile sa srednjovjekovnim uvjetima spremanja jela isključivo na vatri i oduševile stručni žiri u kojem su se nalazili Marijo Ćaćić , dogradonačelnik Knina, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grad Šibenika, Biserka Šmit, profesorica u Turističko-ugostiteljskoj školi iz Šibenika i Josip Zore, chef kninskog restorana Tvrđava. Iako je bilo „u gusto“, ekipa „Hvidra Knin“ izvukla je pobjedu za dlaku od ekipa „P(r)olaznici“ i “Kreni dalje“.

Izbornik