• Naslovna
  • Društvo
  • Otvoreni Zvonimirovi dani; Večeras i sutra uživajte u spektaklu

Otvoreni Zvonimirovi dani; Večeras i sutra uživajte u spektaklu


Tekst: TZ grada Knina

Gradonačelnik Marko Jelić jučer je otvorio srednjovjekovni festival Zvonimirovi dani na Kninskoj tvrđavi, koji traje do subote, 8. lipnja.

Prvi dan Zvonimirovih dana, pod nazivom Mali Zvonimirov dan, bio je rezerviran za najmlađe. Minijaturne verzije kralja Zvonimira, kraljice Jelene „Lipe“ i kraljevske svite rastopile su posjetitelje, a mali alkari iz skupine Vučkovića dječje alke zabavili su sveprisutne dječjom alkom. Uz bogat dramsko-scenski program, sadržaja nije nedostajalo.

Večeras i sutra održavaju se Veliki Zvonimirovi dani, a Kninska tvrđava se pretvara u pravo bojište uz vatru, strijele i topove. Od danas pa do sutra na Kninskoj tvrđavi će se utaboriti preko deset viteških skupina iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kao veličanstvena završnica, pod zvjezdanim nebom, u subotu, 8. lipnja, bit će izvedena opera „Nikola Šubić Zrinjski“. Ulaz slobodan sve dane.

Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje. Tako će izgledati Kninska tvrđava u naredna dva dana.

U posjeti Kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom.

Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom. Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska hrvatskog kralja na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje.

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej.

Bogata povijest i kulturna baština hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u tri dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju je Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

VATRENI SHOW, NOĆNE BORBE, KULINARSKO NATJECANJE I OPERA NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI

Večeras i sutra posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl i doživljaj srednjeg vijeka. Posebno spektakularno bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na Kninsku tvrđavu, uz vatrene strijele, topove i borbe između viteških skupina.

U petak navečer posjetitelje će zabavljati vrhunski srednjovjekovni bend Hollonek Hungarica iz Mađarske, dok će se u subotu u 22.00 sata, pod zvjezdanim nebom, izvesti opera „Nikola Šubić Zrinjski“.

U subotu, 8. lipnja, od 18.00 održat će se srednjovjekovno kulinarsko natjecanje „Tri, dva, jedan – ubij u kuhanju!“. Kako će se natjecatelji snaći u strogo srednjovjekovnim uvjetima – koristeći samo vatru, srednjovjekovne namirnice i začine, pratit će i ocjenjivati članovi stručnog žirija: dogradonačelnik grada Knina Marijo Ćaćić, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Biserka Šmit, profesorica u Turističko-ugostiteljskoj školi Šibenik te chef kninskog restorana Tvrđava, Josip Zore. Osim pripreme mesa na srednjovjekovni način, natjecatelji će se okušati u izradi knedli kraljice Jelene.

Program za sva tri dana dostupan je ovdje, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Izbornik