• Naslovna
  • Društvo
  • U Kninu održana tematska sjednica Županijske skupštine o kninskoj bolnici

U Kninu održana tematska sjednica Županijske skupštine o kninskoj bolnici


U Kninu je danas održana tematska sjednica Županijske skupštine o kninskoj bolnici. Dio županijskih vijećnika predložio je da se županija odrekne vlasničkih prava i da zatraži da je preuzme država. Vijećnici su pak, prihvatili županov zaključak o mjerama za povećanje učinkovitosti i racionalizacije poslovanja, izvijestio je HRT Radio Knin.

OVB “Hrvatski ponos” u Kninu, sve je manje na ponos državi i zdravstvenom sustavu. Stvara dugove, nedostaje joj liječnika specijalista, a skrb o veteranima ne razlikuje se od veteranskih programa u ostalim bolnicama.

Kninska bolnica trebala je služiti zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja, trebala je postati i Respiratorni centar Dalmacije, trebala je već u funkciju staviti bazen i ostalu opremu za fizikalnu rehabilitaciju. Milijun kuna uložen je u Veteranski odjel, donacije i oprema stizali su sa svakom novom najavom, međutim, bolnica danas ima četiri osnovna odjela, i iako se zove veteranskom, Veteranski odjel nema.

Ravnateljica Kristina Bitunjac: “Naši problemi su se pojavili kada je prije nekoliko godina srezan naš limit za milijun kuna. Kada je prvotni iznos koji je bio namijenjen za veteranski program prepolovljen, nastavili smo liječiti veterane na našem Odjelu fizikalne medicine i rehabilitacije. Tako da su sve naše financijske dubioze bile uzrokovane rezanjem tog vanlimitnog dijela naših usluga.”
MOST-ov vijećnik Tomislav Čolak predložio je zaključak “da se Šibensko-kninska županija odriče osnivačkih prava nad Općom i veteranskom bolnicom “Hrvatski ponos” i uputi Vladi RH zahtjev da se prihvati osnivačkih prava, uz uvjet da u budućoj bolnici zadrži četiri osnovna odjela i specijalističke ambulante.”
Vijećnici su prijedlog odbili i prihvatili zaključak administracije, koji je iznio župan Goran Pauk: “Rješenje bolničkog sustava nije u stavljanju na državu ili regionalnu ili lokalnu samoupravu, već u poduzimanju mjera da se uskladi vrijednost usluga koje se daju s iznosima koii se daju za njihovo podmirenje. Dajem zaključak o mjerama za povećenje učinkovitosti i racionalizaciji poslovanja s ciljem uspostave financijske stabilnosti rada Opće i veteranske bolnice “Hrvatski ponos”

Nezadovoljni vođenjem sjednice, vijećnicu su napustilivijećnici MOST-a, SDP-a i Nezavisne liste Stipe Petrine.

Tijekom proteklih 20-ak godina, status kninske bolnice mijenjao se kako se mijenjala politika. Svaka nova vlast bolnicu je spajala i razdvajala od šibenske, ne bi li joj osigurala financijsku stabilnost. Ime Hrvatski ponos dobila je 2008., a dodatak Veteranski prije četiri godine.

Izvor: HRT Radio Knin

Izbornik