Prekosutra (u subotu) Fešta o’ fizike


U Kninu će se u subotu, 8. lipnja u OŠ dr. Franje Tuđmana s početkom u 9 sati održati “Fešta o’ fizike” na kojoj će predavanja imati cijenjeni profesori i znanstvenici, a predviđeno je izvođenje brojnih zanimljivih pokusa.

Tema je “spin”, pričat će se, između ostaloga, o bozonima, fermionima i CERN-u, a pokusi će se izvoditi i u školi i u prirodi, na Krčiću. Prava poslastica za sve ljubitelje fizike!

Evo i lijepog najavnog teksta ravnateljice škole koji je ujedno i poziv medijima, ali i svim ljubiteljima fizike da dođu.

Piše: Marija Mijač, ravnateljica OŠ dr. Franje Tuđmana

Slobodna sam vas pozvati na Feštu o’ fizike – Knin 2019. koju organiziramo u subotu, 8. lipnja ove godine. Tema Fešte je Spin.

Feštu organiziraju: Stručna vijeća fizike Šibensko-kninske županije, Fizikalno društvo Split, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika “biskup Srećko Badurina” iz Šibenika i naša škola.

Organizaciji su veliku prijateljsku i kolegijalnu pomoć pružili kolege fizičari iz Splita, Zadra, Ploča, Zagreba, Osijeka…

Feštu smo smjestili u Knin, malo mjesto koje je često na margini. Međutim, naši učenici pokazuju veliku želju za spoznajom. Puni su životne radosti i znatiželje. Feštom želimo učenicima i učiteljima pružiti priliku da se pokažu i dokažu: pred drugim učenicima škole, pred djelatnicima škole, pred svojim roditeljima i rodbinom, pred svojim mještanima, pred gostima i javnosti.

Želimo pokazati da se fizika može događati svugdje. To treba dati dodatni poticaj svakoj sredini da se predanije bavi konstruktivnim rješavanjem poteškoća u odgoju i obrazovanju.

Poruka jest – i u malom mjestu, u teškim uvjetima može se raditi zanimljiva fizika, može se zanimljivo i uspješno podučavati na zadovoljstvo svih (i učenika, i učitelja, i roditelja).

Fešta je otvorena za javnost. Na Fešti nije suhoparna već zanimljiva fizika, koja će potaknuti učenike (a i učitelje) da se dodatnim marom i žarom upregnu u učenje fizike.

Bitno je naglasiti da Feštom o fizike aktivno uključujemo studente fizike s PMF-a u Splitu. Ti će mladi ljudi tako steći poduku koju ne mogu steći tijekom studija. Fešta će ih potaknuti na entuzijazam koji im može biti obrascem ponašanja u budućem radu i daljnjem životu. Nema dobrog učitelja bez entuzijazma kojeg se treba i mora prenositi i na učenike.

Zahvalni smo gradu Kninu jer je pristao biti sponzor ovog, za nas, velikog događanja.

Na kraju, ističem da bi nam bilo veliko zadovoljstvo bi i mediji svojim dolaskom popratili ovu Feštu i doprinijeli da takav događaj nastavi tradiciju, kao što organizatori i sudionici žele.

Evo i planiranog programa:

9.00 – 9.05 Otvaranje Fešte – Marija Mijač, ravnateljica, plenarno
9.05 – 9.30 Učenički “kućni” pokusi – učenici OŠ dr. Franje Tuđmana. plenarno
9.35 – 10.35 Učenički “kućni” pokusi – učenici, mentori i gosti, plenarno
10.35 – 10.45 Kilogram, nova definicija – prof. dr. sc. Ivica Aviani, PMF Split, plenarno
10.45 – 11.00 Fermioni – prof. dr. sc. Ante Bilušić, PMF Split, plenarno
11.00 – 11.15 Bozoni – prof.dr. sc. Bernarda Lovrinčević, PMF Split, plenarno
11.15 – 12.00 Pokusi s vakuumom – Hrvoje Mesić, Zagreb, plenarno
12.00 – 12.45 Pauza za okrjepu
12.45 – 14.00 Izlet na Krčić, pokusi u prirodi (ponijeti fotoaparate ili mobitele s dobrom kamerom); Javni pokus
12.45 – 15.30 Simulacije i video materijali u fizici – radionice korištenja digitalnih alata: Algodoo, Geogebra, Excel – izrada grafova – Studenti PMF-a Split, pojedinačno

12.45 – 15.30 Predavanja po učionicama (posebni raspored)
Ivica Aviani: Kilogram – nova definicija
Ante Bilušić: Fermioni
Bernarda Lovrinčević: Bozoni
Ivona Matejčić: Znanstvena aktivnost CERN-a (učenički)
Nevija Brstilo: Znanstevna aktivnost CERN-a (nastavnički)
Duje Brstilo: Fizika u primjeni (primjer iz prakse)

Aviani, Bilušić, Lovrinčević i drugi pojedinačno
12.45 – 15.30 “Sam svoj meštar” – kućni pokusi Martin Lukanović, Ploče
pojedinačno
12.45 – 15.30 Pokusi iz optike (interaktivno) – studenti PMF-a Split, pojedinačno
12.45 – 15.30 Prirodopolis – radionice s pokusima (za učenike) – Hrvoje Mesić, Zagreb, pojedinačno
15.35 – 16.00 Zatvaranje Fešte

Izbornik