• Naslovna
  • Društvo
  • (D)Oživite Srednji vijek: Zvonimirovi dani u Kninu od četvrtka do subote

(D)Oživite Srednji vijek: Zvonimirovi dani u Kninu od četvrtka do subote


Piše: TZ grada Knina

Kulturno-povijesni spektakl na Kninskoj tvrđavi

Srednjovjekovni festival Zvonimirovi dani održat će se, po dvanaesti put, od 6. do 8. lipnja na Kninskoj tvrđavi. Druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi u te dane vraća se u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira. Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje. Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska hrvatskog kralja na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje. Kao veličanstvena završnica, pod zvjezdanim nebom, u subotu, 8. lipnja, bit će izvedena opera „Nikola Šubić Zrinjski“. Ulaz slobodan za sva tri dana. 

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski  muzej. Bogata povijest i kulturna baština hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u tri dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju je Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

U ČETVRTAK SREDNJOVJEKOVNA ZABAVA ZA DJECU I RODITELJE– DJEČJE VITEŠKE SKUPINE, SREDNJOVJEKOVNE IGRE I RADIONICE

Prvi dan manifestacije, 6. lipnja od 18.00 od 21.00, rezerviran je za srednjovjekovnu zabavu za najmlađe – Mali Zvonimirov dan. Kninska tvrđava će taj dan biti „ pod opsadom“ dječjih viteških skupina iz Hrvatske, a posjetitelji će, uz srednjovjekovne zabavne igre, glazbu, ples i radionice, imati prilike uživati u nastupu Malih Alkara kao i u Viteškom turniru za nagradu kralja Zvonimira.

U posjeti Kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom.

VATRENI SHOW, NOĆNE BORBE, KULINARSKO NATJECANJE I OPERA NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI

Preostala dva dana, 7. i 8. lipnja, posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl i doživljaj srednjeg vijeka. Posebno spektakularno bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu. U subotu, 8. lipnja, od 18.00 održat će se srednjovjekovno kulinarsko natjecanje „Tri, dva, jedan – ubije u kuhanju!“ Kako će se natjecatelji snaći u strogo srednjovjekovnim uvjetima – koristeći samo vatru, srednjovjekovne namirnice i začine, pratit će i ocjenjivati članovi stručnog žirija: gradonačelnik grada Knina Marko Jelić, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Biserka Šmit, profesorica u Turističko-ugostiteljskoj školi Šibenik te chef novototvorenog kninskog restorana Tvrđava, Josip Zore. Osim pripreme mesa na srednjovjekovni način, natjecatelji će se okušati u izradi knedli kraljice Jelene.

Ovogodišnja glavna glazbena poslastica nije mogla bolje pristajati uz lokaciju, ambijent i svrhu manifestacije, a radi se o operi Nikola Šubić Zrinjski, u izvedbi dijela ansambla Hrvatskog narodnog kazališta, čija će izvedba na veličanstven način zaključiti ovogodišnje Zvonimirove dane u subotu,  8. lipnja od 22.00 sata.

Program za sva tri dana dostupan je ovdje, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Facebook: XII. Zvonimirovi dani

www.zvonimirovi-dani.info

Izbornik