Od 6. do 8. lipnja XII. Zvonimirovi dani


Tekst i foto: FB Event XII. Zvonimirovi dani

??????????????? ???????? ??????????? ???? održat će se od 6. do 8. lipnja na kninskoj tvrđavi. Druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi u te dane vraća se u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira.

Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje. Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska hrvatskog kralje na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje.

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Knin Tourist Board i Kninski muzej Knin.

Bogata povijest i kulturnu baštinu hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u tri dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju je Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

Prvi dan manifestacije, 6. lipnja od 18.00 sati, rezerviran je za srednjovjekovnu zabavu za najmlađe – Mali Zvonimirov dan. Kninska tvrđava će taj dan biti „ pod opsadom“ dječjih viteških skupina iz Hrvatske, a posjetitelji će, uz srednjovjekovne zabavne igre, glazbu, ples i radionice, imati prilike uživati u nastupu Malih Alkara kao i u Viteškom turniru za nagradu kralja Zvonimira. U posjeti kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom.

Preostala dva dana, 7. i 8. lipnja, posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl i doživljaj srednjeg vijeka. Posjetitelji će kroz razne srednjovjekovne sadržaje doživjeti to oživljeno povijesno razdoblje, a posebno spektakularno bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu. Ovogodišnja glavna glazbena poslastica nije mogla bolje pristajati uz lokaciju, ambijent i svrhu manifestacije, a radi se o operi Nikola Šubić Zrinski, u izvedbi Hrvatskog komornog zbora i solista, čija će izvedba na veličanstven način zaključiti ovogodišnje Zvonimirove dane, uz veličanstveni vatromet, u subotu, 8. lipnja.

???????
—————————————————————————————-

? ????????, ?. ??????

? ??.?? – ??.?? ??????????????? ?????????:
MALA ŠKOLA STRELIČARSTVA, MAČEVANJA,PLESA I KOVNICE
NOVCA,SREDNJOVJEKOVNE NAPRAVE I IGRE

? ??.?? – ??.?? ????̌?? ??????????????? ?????

? ??.?? „???? ????“- ???????? ??????? ???????:
DOLAZAK KRALJA I KRALJICE , MALA ALKA, PLESOVI, TURNIR ZA NAGRADU KRALJA ZVONIMIRA, STRELIČARSKI TURNIR,
SREDNJOVJEKOVNI PLESOVI

—————————————————————————————

? ?????, ?. ??????:

? ??.?? ?????̌?? ??????????? „?̌????? ??????????? ?????“
FOTO-KLUBOVI KNIN, ŠIBENIK, MURTER/ CRKVICA SV. BARBARE NA TVRĐAVI

? ??.?? ??????????????? ?????

? ??.?? – ??.?? ????????? – (?)??̌??? ??????? ?????
PRIKAZ ŽIVOTA U SREDNJEM VIJEKU, STARI ZANATI, SREDNJOVJEKOVNE NAPRAVE I IGRE, SREDNJOVJEKOVNI VRTULJAK, STRELIČARSTVO, SREDNJOVJEKOVNA KUHINJA

? ??.?? ????? ????
CRKVA GOSPE VELIKOGA HRVATSKOG KRSNOG ZAVJETA/ OBNOVA ZAVJETA GOSPI

? ??.?? ????????? ?? ????? ????? ?? ??????? ???Đ???

? ??.?? ??????? ?????? ????????? ? ???????? ?????? ?? ?????̌?? ??????:SREDNJOVJEKOVNI PLESOVI I GLAZBA

? ??.?? ?????̌?? ?????? ?? ??????? ?????? ?????????
???́?? ?????? ???Đ??? , ??????? ????????, ?????̌?? ?????, ????? ? ??????, ??????????????? ??????? ? ??????

? ??.?? ??????? ????

? ??.?? ???????: ???????? ????????? [MAĐARSKA]

————————————————————————————

? ??????, ?. ??????:

? ?.?? ??????? ?????̌??? ??????? ???? ????

? ??.?? – ??.?? ????????? – (?)??̌??? ??????? ?????: PRIKAZ ŽIVOTA U SREDNJEM VIJEKU, STARI ZANATI, SREDNJOVJEKOVNE NAPRAVE I IGRE, SREDNJOVJEKOVNI VRTULJAK, STRELIČARSTVO, SREDNJOVJEKOVNA KUHINJA

? ??.?? ?????? ???????̌????? ??????

? ??.?? ??????????????? ?????????? ??????

? ??:?? ?̌???? ?????̌??? ? ???????????????? ?????

? ??.?? ??????? ?????? ????????? ? ???????? ?????? ?? ?????̌?? ??????: SREDNJOVJEKOVNA GLAZBA I PLES

? ??.?? ???́?? ????? – ??????: OPSADA KNINSKE TVRĐAVE,VATRENE STRIJELE,VITEŠKE BORBE, BORBE SA VATROM, SREDNJOVJEKOVNI PLESOVI I GLAZBA

? ??.?? ??????? ????

? ??.?? ????? ?????? ?̌????́ ???????

? ??.?? ????????

Program za sva tri dana dostupan na poveznici: https://bit.ly/2DTYOJj , a ULAZ SLOBODAN ZA SVE POSJETITELJE!

Službena internetska stranica: www.zvonimirovi-dani.info

Izbornik