Od 6. do 8. lipnja XII. Zvonimirovi dani


Tekst i foto: FB Event XII. Zvonimirovi dani

𝐒𝐫𝐞𝐝𝐧𝐣𝐨𝐯𝐣𝐞𝐤𝐨𝐯𝐧𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐙𝐯𝐨𝐧𝐢𝐦𝐢𝐫𝐨𝐯𝐢 𝐝𝐚𝐧𝐢 održat će se od 6. do 8. lipnja na kninskoj tvrđavi. Druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi u te dane vraća se u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira.

Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje. Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska hrvatskog kralje na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje.

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Knin Tourist Board i Kninski muzej Knin.

Bogata povijest i kulturnu baštinu hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u tri dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju je Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

Prvi dan manifestacije, 6. lipnja od 18.00 sati, rezerviran je za srednjovjekovnu zabavu za najmlađe – Mali Zvonimirov dan. Kninska tvrđava će taj dan biti „ pod opsadom“ dječjih viteških skupina iz Hrvatske, a posjetitelji će, uz srednjovjekovne zabavne igre, glazbu, ples i radionice, imati prilike uživati u nastupu Malih Alkara kao i u Viteškom turniru za nagradu kralja Zvonimira. U posjeti kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom.

Preostala dva dana, 7. i 8. lipnja, posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl i doživljaj srednjeg vijeka. Posjetitelji će kroz razne srednjovjekovne sadržaje doživjeti to oživljeno povijesno razdoblje, a posebno spektakularno bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu. Ovogodišnja glavna glazbena poslastica nije mogla bolje pristajati uz lokaciju, ambijent i svrhu manifestacije, a radi se o operi Nikola Šubić Zrinski, u izvedbi Hrvatskog komornog zbora i solista, čija će izvedba na veličanstven način zaključiti ovogodišnje Zvonimirove dane, uz veličanstveni vatromet, u subotu, 8. lipnja.

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠
—————————————————————————————-

🔳 𝗖𝗘𝗧𝗩𝗥𝗧𝗔𝗞, 𝟲. 𝗟𝗜𝗣𝗡𝗝𝗔

🔸 𝟏𝟖.𝟎𝟎 – 𝟐𝟏.𝟎𝟎 𝐒𝐑𝐄𝐃𝐍𝐉𝐎𝐕𝐉𝐄𝐊𝐎𝐕𝐍𝐄 𝐑𝐀𝐃𝐈𝐎𝐍𝐈𝐂𝐄:
MALA ŠKOLA STRELIČARSTVA, MAČEVANJA,PLESA I KOVNICE
NOVCA,SREDNJOVJEKOVNE NAPRAVE I IGRE

🔸 𝟏𝟖.𝟎𝟎 – 𝟐𝟏.𝟎𝟎 𝐃𝐉𝐄𝐂̌𝐉𝐈 𝐒𝐑𝐄𝐃𝐍𝐉𝐎𝐕𝐉𝐄𝐊𝐎𝐕𝐍𝐈 𝐊𝐔𝐓𝐀𝐊

🔸 𝟏𝟖.𝟑𝟎 „𝐃𝐈𝐄𝐒 𝐈𝐑𝐀𝐄“- 𝐆𝐋𝐀𝐙𝐁𝐄𝐍𝐎 𝐒𝐂𝐄𝐍𝐒𝐊𝐈 𝐈𝐆𝐑𝐎𝐊𝐀𝐙:
DOLAZAK KRALJA I KRALJICE , MALA ALKA, PLESOVI, TURNIR ZA NAGRADU KRALJA ZVONIMIRA, STRELIČARSKI TURNIR,
SREDNJOVJEKOVNI PLESOVI

—————————————————————————————

🔳 𝗣𝗘𝗧𝗔𝗞, 𝟳. 𝗟𝗜𝗣𝗡𝗝𝗔:

🔸 𝟭𝟴.𝟬𝟬 𝗜𝗭𝗟𝗢𝗭̌𝗕𝗔 𝗙𝗢𝗧𝗢𝗚𝗥𝗔𝗙𝗜𝗝𝗔 „𝗖̌𝗨𝗩𝗔𝗥𝗜 𝗭𝗩𝗢𝗡𝗜𝗠𝗜𝗥𝗢𝗩𝗘 𝗧𝗔𝗝𝗡𝗘“
FOTO-KLUBOVI KNIN, ŠIBENIK, MURTER/ CRKVICA SV. BARBARE NA TVRĐAVI

🔸 𝟭𝟴.𝟬𝟬 𝗦𝗥𝗘𝗗𝗡𝗝𝗢𝗩𝗝𝗘𝗞𝗢𝗩𝗡𝗜 𝗦𝗔𝗝𝗔𝗠

🔸 𝟭𝟵.𝟬𝟬 – 𝟮𝟯.𝟬𝟬 𝗩𝗥𝗘𝗠𝗘𝗣𝗟𝗢𝗩 – (𝗗)𝗢𝗭̌𝗜𝗩𝗜 𝗦𝗥𝗘𝗗𝗡𝗝𝗜 𝗩𝗜𝗝𝗘𝗞
PRIKAZ ŽIVOTA U SREDNJEM VIJEKU, STARI ZANATI, SREDNJOVJEKOVNE NAPRAVE I IGRE, SREDNJOVJEKOVNI VRTULJAK, STRELIČARSTVO, SREDNJOVJEKOVNA KUHINJA

🔸 𝟏𝟗.𝟎𝟎 𝐒𝐕𝐄𝐓𝐀 𝐌𝐈𝐒𝐀
CRKVA GOSPE VELIKOGA HRVATSKOG KRSNOG ZAVJETA/ OBNOVA ZAVJETA GOSPI

🔸 𝟐𝟎.𝟎𝟎 𝐏𝐑𝐎𝐂𝐄𝐒𝐈𝐉𝐀 𝐎𝐃 𝐂𝐑𝐊𝐕𝐄 𝐆𝐕𝐇𝐊𝐙 𝐃𝐎 𝐊𝐍𝐈𝐍𝐒𝐊𝐄 𝐓𝐕𝐑Đ𝐀𝐕𝐄

🔸 𝟐𝟎.𝟑𝟎 𝐃𝐎𝐋𝐀𝐙𝐀𝐊 𝐊𝐑𝐀𝐋𝐉𝐀 𝐙𝐕𝐎𝐍𝐈𝐌𝐈𝐑𝐀 𝐈 𝐊𝐑𝐀𝐋𝐉𝐈𝐂𝐄 𝐉𝐄𝐋𝐄𝐍𝐄 𝐍𝐀 𝐕𝐈𝐓𝐄𝐒̌𝐊𝐔 𝐔𝐓𝐕𝐑𝐃𝐔:SREDNJOVJEKOVNI PLESOVI I GLAZBA

🔸 𝟐𝟏.𝟎𝟎 𝐕𝐈𝐓𝐄𝐒̌𝐊𝐈 𝐓𝐔𝐑𝐍𝐈𝐑 𝐙𝐀 𝐍𝐀𝐆𝐑𝐀𝐃𝐔 𝐊𝐑𝐀𝐋𝐉𝐀 𝐙𝐕𝐎𝐍𝐈𝐌𝐈𝐑𝐀
𝐍𝐎𝐂́𝐍𝐀 𝐎𝐏𝐒𝐀𝐃𝐀 𝐓𝐕𝐑Đ𝐀𝐕𝐄 , 𝐕𝐀𝐓𝐑𝐄𝐍𝐄 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐉𝐄𝐋𝐄, 𝐕𝐈𝐓𝐄𝐒̌𝐊𝐄 𝐁𝐎𝐑𝐁𝐄, 𝐁𝐎𝐑𝐁𝐄 𝐒 𝐕𝐀𝐓𝐑𝐎𝐌, 𝐒𝐑𝐄𝐃𝐍𝐉𝐎𝐕𝐉𝐄𝐊𝐎𝐕𝐍𝐈 𝐏𝐋𝐄𝐒𝐎𝐕𝐈 𝐈 𝐆𝐋𝐀𝐙𝐁𝐀

🔸 𝟐𝟐.𝟏𝟎 𝐕𝐀𝐓𝐑𝐄𝐍𝐈 𝐒𝐇𝐎𝐖

🔸 𝟐𝟐.𝟑𝟎 𝐊𝐎𝐍𝐂𝐄𝐑𝐓: 𝐇𝐎𝐋𝐋𝐎𝐍𝐄𝐊 𝐇𝐔𝐍𝐆𝐀𝐑𝐈𝐂𝐀 [MAĐARSKA]

————————————————————————————

🔳 𝐒𝐔𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟖. 𝗟𝗜𝗣𝗡𝗝𝗔:

🔸 𝟗.𝟑𝟎 𝐌𝐈𝐌𝐎𝐇𝐎𝐃 𝐕𝐈𝐓𝐄𝐒̌𝐊𝐈𝐇 𝐒𝐊𝐔𝐏𝐈𝐍𝐀 𝐊𝐑𝐎𝐙 𝐆𝐑𝐀𝐃

🔸 𝟏𝟎.𝟎𝟎 – 𝟐𝟑.𝟎𝟎 𝐕𝐑𝐄𝐌𝐄𝐏𝐋𝐎𝐕 – (𝐃)𝐎𝐙̌𝐈𝐕𝐈 𝐒𝐑𝐄𝐃𝐍𝐉𝐈 𝐕𝐈𝐉𝐄𝐊: PRIKAZ ŽIVOTA U SREDNJEM VIJEKU, STARI ZANATI, SREDNJOVJEKOVNE NAPRAVE I IGRE, SREDNJOVJEKOVNI VRTULJAK, STRELIČARSTVO, SREDNJOVJEKOVNA KUHINJA

🔸 𝟏𝟕.𝟎𝟎 𝐕𝐄𝐋𝐈𝐊𝐈 𝐒𝐓𝐑𝐄𝐋𝐈𝐂̌𝐀𝐑𝐒𝐊𝐈 𝐓𝐔𝐑𝐍𝐈𝐑

🔸 𝟏𝟖.𝟎𝟎 𝐒𝐑𝐄𝐃𝐍𝐉𝐎𝐕𝐉𝐄𝐊𝐎𝐕𝐍𝐈 𝐊𝐔𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐒𝐊𝐈 𝐃𝐕𝐎𝐁𝐎𝐉

🔸 𝟐𝟎:𝟎𝟎 𝐒̌𝐊𝐎𝐋𝐀 𝐓𝐑𝐁𝐔𝐒̌𝐍𝐎𝐆 𝐈 𝐒𝐑𝐄𝐃𝐍𝐉𝐎𝐕𝐉𝐄𝐊𝐎𝐕𝐍𝐎𝐆 𝐏𝐋𝐄𝐒𝐀

🔸 𝟐𝟎.𝟑𝟎 𝐃𝐎𝐋𝐀𝐙𝐀𝐊 𝐊𝐑𝐀𝐋𝐉𝐀 𝐙𝐕𝐎𝐍𝐈𝐌𝐈𝐑𝐀 𝐈 𝐊𝐑𝐀𝐋𝐉𝐈𝐂𝐄 𝐉𝐄𝐋𝐄𝐍𝐄 𝐍𝐀 𝐕𝐈𝐓𝐄𝐒̌𝐊𝐔 𝐔𝐓𝐕𝐑𝐃𝐔: SREDNJOVJEKOVNA GLAZBA I PLES

🔸 𝟐𝟏.𝟎𝟎 𝐍𝐎𝐂́𝐍𝐀 𝐁𝐎𝐑𝐁𝐀 – 𝐎𝐒𝐕𝐄𝐓𝐀: OPSADA KNINSKE TVRĐAVE,VATRENE STRIJELE,VITEŠKE BORBE, BORBE SA VATROM, SREDNJOVJEKOVNI PLESOVI I GLAZBA

🔸 𝟐𝟏.𝟒𝟎 𝐕𝐀𝐓𝐑𝐄𝐍𝐈 𝐒𝐇𝐎𝐖

🔸 𝟐𝟐.𝟎𝟎 𝐎𝐏𝐄𝐑𝐀 𝐍𝐈𝐊𝐎𝐋𝐀 𝐒̌𝐔𝐁𝐈𝐂́ 𝐙𝐑𝐈𝐍𝐒𝐊𝐈

🔸 𝟐𝟑.𝟏𝟎 𝐕𝐀𝐓𝐑𝐎𝐌𝐄𝐓

Program za sva tri dana dostupan na poveznici: https://bit.ly/2DTYOJj , a ULAZ SLOBODAN ZA SVE POSJETITELJE!

Službena internetska stranica: www.zvonimirovi-dani.info

Izbornik