• Naslovna
  • Kultura
  • Foto: Završio Zoričićev tečaj o dizajnu; U utorak izložba

Foto: Završio Zoričićev tečaj o dizajnu; U utorak izložba


Piše: Milan Zoričić, arhitekt, dizajner i slikar; voditelj tečaja Uvod u dizajn

Završen je tromjesečni tečaj „Uvod u dizajn“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Kninu u suradnji s udrugama Fortdesign, Atribut i Porta.

Tečaj kojega je pohađalo petnaest sudionika bio je po svemu sudeći vrlo uspješan.

Bio je ovo eksperimentalni tečajni program i više sam nego zadovoljan odazivom, radom, atmosferom i nadasve rezultatima.

Ovo je kratko vrijeme za dublje i studioznije upoznavanje s problematikom – kako teoretskim dijelom tako i praktičnim, što ne znači da ne možemo dati predznanja za to.

Jedan od razloga iniciranja ovakve vrste tečajeva je i taj da bude svojevrsna priprema za studij. Pritom nisam vodio klasični tečaj kojim je teško zainteresirati polaznike jer dobivaju previše podataka u premalo vremena. Tečaj je zamišljen na način da se napravi kreativni most sa svakim sudionikom posebno te da ga se u najkraćem vremenskom roku oslobodi uobičajene stereotipnosti izražavanja kao i da se potaknu i pokrenu vlastita mašta i sposobnost oblikovanja .

To se dogodilo začuđujuće brzo i onda se pokrenula lavina kreativnosti. Ruku na srce, iznenadilo me je koliko je dobrih radova nastalo u ovom kratkom razdoblju. Kad kažem „dobrih”, odgovorno tvrdim da bi mogli konkurirati i za prestižnije prostore.

Na svakom novom radu smo učili o elementima oblikovanja, bojama, proporcijama i svemu što je bitno za dobar dizajn. Ne slučajno, iz sata u sat se osjećao napredak u što ćete se i sami uvjeriti na izložbi u utorak 23. travnja u crkvici sv. Barbare na tvrđavi s početkom u 18 sati (izložba će biti otvorena do 8. svibnja).

Izložbu ćemo potom imati i u Šibeniku u prostoru knjižnice o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti.

Značajno bi bilo i napomenuti da ćemo na otvorenju organizirati malu radionicu za djecu – posjetioce koji bi trebali, inspirirani izložbom, i sami „osloboditi“ svoje kreacije i upisati se na neki budući tečaj ili školu.

Nadamo se da će ovaj značajan kreativni događaj za Knin naći spomena u odgojnim ustanovama.

Foto: Milan Zoričić

Izbornik