• Naslovna
  • Kultura
  • Foto: Otvorena izložba Karoline Marušić “Ladine priče”

Foto: Otvorena izložba Karoline Marušić “Ladine priče”


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Večeras je u Galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba slika akademske slikarice Karoline Marušić.

Autorica se predstavila sa 16 slika iz ciklusa pod nazivom Ladine priče nastalih 2018. godine. Za ovaj ciklus radova autoricu je inspirirala slavenska mitologija, točnije Lada, prema predaji – starohrvatska božica ljepote, sklada, plodnosti i umjetnosti.

Posjetiteljima izložbe uvodnim riječima obratio se Zvonimir Jelić ravnatelj muzeja, a o izložbi su govorile kustosica Ivana Mikulić Sarić i autorica Karolina Marušić.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka.

Evo i par riječi iz predgovora kataloga izložbe koje je napisao profesor Stanko Špoljarić:

“Maštovitost u preobrazbi figura provedena u sadržajnoj slojevitosti slika, odmicanjem od narativnog, čini osnovu koncepcije slikarskih ostvarenja Karoline Marušić.

Traži i nalazi formu za prikaz zanimljive ikonografije proizašle iz intrigantnosti mitskog, situacija i likova građenih kako bogatom imaginacijom, tako i naslijeđenim literarnim okvirom koji nudi svijet neobične činjeničnosti. Dakako to je i prilika uzbudljivu sintezu stvarnog i asocijativnog, koja u konačnici dovodi do bajkovitog.

Karolina sliku gradi kao zbir sna i priče, kao primjerice Svantedovih kćeri, dotekle iz dubina stoljeća, aktualiziranih u slijedu vremena, zagubljenih u memoriji pojedinih perioda i ponovo vraćanih.”

Izbornik