• Naslovna
  • Društvo
  • U pola godine kninski Crveni križ podijelio deset tisuća paketa; Podjela paketa se nastavlja

U pola godine kninski Crveni križ podijelio deset tisuća paketa; Podjela paketa se nastavlja


Piše: Sandra Đulabić, GD Crvenog križa Knin

Gradsko društvo Crvenog križa Knin je 7. kolovoza 2018. godine započelo s provedbom projekta ‘Humanitarni paketi za grad Knin i općine Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje”, odobrenog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Knin, dok je Hrvatski Crveni križ partner na projektu.

Kroz ovaj projekt Gradsko društvo Crvenog križa Knin nastoji doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva i kvaliteti života kod socijalno osjetljivih skupina te su shodno tome definirane i ciljane skupine projekta (samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo rješenjem nadležnih centara za socijalnu skrb, osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima do 1.500,00 kn, odnosno do 2.000,00 kn za dvočlano kućanstvo, samohrani roditelji s ukupnim primanjima u kućanstvu nižim od 3.276,00 kn, obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 5.958,00 kn te iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri (4) mjeseca, ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja, te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu).

U projektu je broj korisnika kojima će se osigurati pomoć u hrani i osnovnim materijalnim potrepštinama procijenjen na 2.800 osoba, a za iste je predviđena kupnja i podjela dvije vrste paketa prema uzrastu (2.300 paketa za odrasle korisnike uključujući starije maloljetnike iznad 15 godina te 500 paketa za djecu od 15 godina i manje). U tijeku je realizacija 3. ciklusa podjele paketa hrane te 1. ciklusa podjele higijenskih paketa za sve korisnike, kao i dodatna podjela higijene za djecu.

Na projektu su, uz voditeljicu projekta i koordinatoricu donirane hrane, zaposlena i dva nova djelatnika – terenski koordinator i administrator na projektu, a u razdoblju od 7. kolovoza 2018. godine do 26. veljače 2019. godine, korisnicima s područja grada Knina i općina Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje, je podijeljeno i distribuirano 7.646 paketa hrane ukupne vrijednosti 1.230.491,68 kn te 2.467 higijenskih paketa, ukupne vrijednosti 225.801,45 kn.

Do kraja trajanja projekta su predviđene još najmanje 2 podjele paketa hrane te 1 podjela higijenskih paketa za sve korisnike.

Osim navedenih aktivnosti podjele paketa hrane i paketa higijenskih potrepština, u sklopu projekta provoditi će se i provedbene mjere u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom, kao i provedbene mjere savjetovanja i direktne potpore krajnjim korisnicima, a osobito u pristupu socijalnim pravima i servisima. Za korisnike je također planirana i podjela socijalnih kuharica koje će sadržavati u tekstualnom i slikovitom obliku najmanje po 10 kuhanih obroka u vrijednosti do 10,00 kn po osobi, koje korisnici mogu pripremiti koristeći namirnice sadržane u paketu hrane. Socijalna kuharica će osim recepata pružiti informaciju o najučinkovitijim načinima korištenja podijeljenih namirnica te osigurati uvid u pripremu jednostavnih, nutritivno vrijednih kuhanih obroka uz mali novčani iznos.

Gradsko društvo Crvenog križa Knin je osiguralo dostatnu količinu humanitarnih paketa za djecu te stoga posebno naglašavamo i pozivamo sve građane sa djecom mlađom od 15 godina koji udovoljavaju navedenim kriterijima da se dođu upisati i preuzeti pomoć, budući da se uočava i tendencija pada broja djece korisnika.

Podjela će se odvijati ponedjeljkom, srijedom i petkom, u vremenu od 09:00 do 12:00 sati, u skladištu Crvenog križa – Krešimirova 10 (iza zgrade novog Studentskog doma Lujo Marun), a ista je moguća za korisnike verificirane pomoću postojeće dokumentacije,

Korisnici Caritasa Župe sv. Ante Padovanskog – Knin ne ostvaruju pravo na humanitarnu pomoć jer već redovito primaju hranu i higijenu, za razliku od preostalih marginaliziranih skupina.

Za sve dodatne informacije o projektu, molimo Vas da kontaktirate voditeljicu projekta – Sandru Đulabić, na telefon 022/662019 ili putem e-maila ck@gdck-knin.hr

Izbornik