Održana Noć muzeja na tvrđavi


Večeras je u organizaciji Kninskog muzeja na tvrđavi održana Noć muzeja. Sadržajna i privlačna za svakog ljubitelja kulturnih događanja.

Sve je započelo zanimljivim i dobro odrađenim predavanjem kustosa Gorana Mrnjavca u Vijećnici Kninskog muzeja na temu “Muzejski postav s tematikom srednjovjekovlja na sjevernom dijelu kninske tvrđave”.

Riječ je o ruševnom objektu na sjevernom, najstarijem dijelu tvrđave na kojem se u vrijeme Kralja Zvonimira nalazio kraljevski dvor. Mrnjavac je iznio mnoštvo ideja kako bi taj objekt mogao postati pristojan i suvremen muzejski prostor, a naglasak je dao na tome da nisu bitni muzejski predmeti (koje, iz vremena Zvonimira, nije moguće ni nabaviti), nego didaktički, multimedijski i visokotehnološki sadržaj kojim će se dočarati – ne kruti povijesni fakti – nego način života u srednjem vijeku.

Također lijepo i interesantno predavanje u vijećnici imala je kustosica Zoja Radić koja je predstavila “Odabrana poglavlja iz tradicijske kulture kninskog područja”. Doznali smo tako kako kninska tradicijska kultura vuče korijene uglavnom iz prapovijesti i kako je riječ o dinarskoj kulturi s utjecajima drevne mediteranske kulture.  Zoja Radić nas je podsjetila koliko je naša tradicijska kultura značajna za civilizaciju činjenicama da su suhozid, nijemo kolo, ojkanje i klapska pjesma uvršteni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Nakon predavanja uslijedile su izložbe. U crkvici sv. Barbare otvorena je izložba “Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja”. Na izložbi koju su postavili Javna ustanova Nacionalni park Krka i Državni arhiv Šibenik riječju i slikom predstavljeno je osam srednjovjekovnih utvrda na Krki.

Službeni dio programa završen je u Galeriji Kninskog muzeja izložbom “Gesta gesti grize rep” na kojoj su predstavljena snažna i upečatljiva likovna djela akademske slikarice Tamare Herceg koja je, po vlastitom priznanju, svoja emotivna stanja prenijela na slike kroz igru pokreta i slučaja.

Nakon službenog dijela programa, Noć muzeja nastavljena je obilaskom svih postava Kninskog muzeja.

I. Š.

 

 

Izbornik