• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka predstavlja svoje pješačke staze: Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, 8 500 m

NP Krka predstavlja svoje pješačke staze: Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, 8 500 m


Piše: Katia Župan, NP Krka

Lugarev put od stoljetne šume do tisućljetne pećine

Šuma je oduvijek imala posebno mjesto u svijetu mašte. Dovoljno je spomenuti kultni status koji u popularnoj kulturi imaju Šervudska šuma, dom Robina Hooda, Mirkwood iz Gospodara prstenova i Zabranjena šuma iz serijala o Harryju Potteru, kao i Šuma Striborova među hrvatskim bajkama. Stara šuma hrasta medunca i bijelog graba na Stinicama simboličan je početak magičnog srednjeg toka rijeke Krke. Sa stablima starim od sto pedeset do dvjesto godina, ona je ujedno početak, ili kraj, poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Od stoljetne šume do pretpovijesne pećine, kroz smaragdnozeleni tjesnac i preko srebrnih kaskada Roškoga slapa, nekada je hodio lugar, čija je služba bila čuvanje šume i njezine imovine. Lugari su zaduženi za određena područja – lugarije, u kojima se obično nalazi i lugarska kuća u kojoj sami ili s obitelji žive. Nekada je to bila i Visovačka kuća „Kuželj“ na Stinicama, a danas je ona posjetiteljski centar u kojemu je uređen stalni izložbeni postav „Lugareva kuća“.

Na drugom kraju staze nalazi se dom pretpovijesna čovjeka, Oziđana pećina, do koje vodi 517 drvenih stepenica okomito položenih na stijenu Roškoga slapa. Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura jadranskoga prostora, zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjega brončanog doba. Čovjek je u pećini bio neprekidno prisutan u razdoblju od 5 000 do 1 500 godina prije Krista. U pećini je, in situ, uređena arheološka zbirka. To znači da posjetitelji imaju priliku kročiti stopama neolitičkog čovjeka.

Hodajući tom stazom, čovjek kao da kroči iz jednog svijeta u drugi: krajolik se stalno mijenja – od močvarnog terena, jednog od najvažnijih europskih ornitoloških područja zbog brojnosti vrsta ptica u vrijeme migracije, do uskoga kanjona s pogledom na špilju Šuplju stinu, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i liticu na desnoj strani kanjona na kojoj je nekoć stajala utvrda Rogovo. Staza prelazi preko Roškoga slapa, njegovih bisernih Ogrlica, penje se do pećine i završava u Bogatićima, na nadmorskoj visini od 234 m.

Izbornik