Gradsko vijeće: Grad kupuje zgradu Kninjanke kako bi se u njoj otvorio poduzetnički centar


Poduzetnički centar u Kninjanki

Grad Knin kupit će zgradu bivše Kninjanke od Jadranske banke za četiri milijuna kuna kako bi se tu otvorio poduzetnički centar, odlučilo je danas Gradsko vijeće. Dogradonačelnik Marijo Ćaćić objasnio je kako će se zgrada, kad se uzmu u obzir svi parametri, praktički dobiti besplatno.

– Jadranska banka nam je platila porez na nekretninu od skoro milijun kuna, a tri milijuna kuna će iznositi povrat od Intervencijskog plana pa objekt zapravo dobivamo besplatno. Sredstvima Intervencijskog plana u zgradi Kninjanke bit će otvoren Poduzetnički centar, izvijestio je Ćaćić.

Dodao je da će ovom kupovinom biti riješena i založna prava koje na nekretnini imaju 34 bivša radnika Kninjanke.

U budućem prostornom planu žičara i pješački mostovi preko Krke i Butižnice

Gradsko vijeće usvojilo je odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izradi Prostornog plana uređenja Grada Knina. Najviše se te izmjene tiču provedbe Intervencijskog plana pa su tu uvršteni pješačko-biciklistički mostovi preko Butižnice i Krke, koso dizalo do tvrđave i mogućnost obnove restorana na Krčiću.

Svoje mjesto u Prostornom planu koji treba biti izrađen naći će i  autokamp na Šarenim jezerima, most u Raškovićima i nova lokacija pročistača u Golubiću, a predviđeno je i proširenje zone turističke namjene na Brezovcu.

Manja stopa poreza na javne površine

Vijeće je danas usvojilo i odluku po kojoj se stopa gradskog poreza na javne površine s postojećih 20 smanjuje na 10 posto i to kako bi se smanjilo porezno opterećenje zakupnika koji od Grada uzimaju u zakup javnu površinu.

Ovom odukom na godišnjoj razini će se “izgubiti” 37 tisuća kuna.

Danas je donesena i odluka po kojoj će HGSS – stanica Šibenik iduće godine iz kninskog gradskog proračuna financirati s 30 tisuća kuna.

Knin, Kakanj (BiH) i Danilovgrad (Crna Gora) idu sa zajedničkim projektom prekogranične suradnje

U vijećničkim pitanjima Marinko Tokmakčija se zanimao za epilog posjeta Kninu izaslanstva Općine Kakanj iz BiH. Istaknuvši da je riječ o prijateljskoj općini gradonačelnik Marko Jelić je izvijestio da će Knin, Kakanj te Danilovgrad iz Crne Gore zajedno prijaviti prekogranični IPA projekt.

Projekt će se ticati zaštite voda, bit će vrijedan 1,4 milijuna eura, a Knin bi od njega dobio Centar za vode Krša.

Asfaltiranje pristupnog puta u Čenićima u ime suživota 

Vijećnik Josip Bebek iz HDZ-a tražio je od dogradonačelnika Željka Džepine (SDSS) da u cilju boljeg suživota utječe na svoje stranačke kolege koje vode Općinu Biskupija kako bi se asfaltirala pristupna cesta do kuće predsjednika lokalne HVIDRE u Čenićima, kao što je to napravljeno i do ostalih kuća.

– Interesirat ću se i vidjeti što je posrijedi. Bit ću vam na usluzi – odgovorio je Džepina kojemu se Bebek zahvalio na dobroj volji.

Prijavljeno 18 projekata vrijednih 32 milijuna kuna 

Bebek je kninskom dogradonačelniku Mariju Ćaćiću predbacio što se u medijskim istupima osvrće na učinke prošlih garnitura na vlasti.

– Za svoj posao odgovarate vi, ne vadite se na one prije četiri godine – kazao je.

Govoreći o do sada učinjenom od strane ove vlasti, Ćaćić je izvijestio da je prijavljeno 18 projekata vrijednih 32 milijuna kuna i da je od toga devet već prošlo na natječaju.

Vijećnik Davor Ilić (NL Marka Jelića) zanimao se za rasvjetu u ulici fra Petra Kneževića. Odgovoreno mu je kako će to biti riješeno.

Mrnjavac donio popis proceduralnih pogrešaka s prošle sjednice

Inače, prije samoga početka današnje sjednice, vijećnik HDZ-a lojalan aktualnom predsjedniku kninskog HDZ-a Nikoli Blaževižu, Goran Mrnjavac je podijelio vijećnicima i novinarima popis proceduralnih pogrešaka i povreda poslovnika s prošle sjednice Gradskog vijeća.

– Ovim greškama su odluke sa prošle sjednice, uključujući i onu o rebalansu, ništavne. Molio bih za vaše dobro da ih razmotrite – kazao je Mrnjavac.

Napravljena je nakon toga petominutna pauza na kojoj su se i razmotrile primjedbe Mrnjavca, a “pravorijek” je iznijela pročelnica za društvene djelatnosti Sanda Petrović Brnić.

– Ne možemo u ovom trenutku raspravljati o tome. O povredi poslovnika se trebalo raspravljati na samoj sjednici – odgovorila je Brnić dodavši da su odluke s prošle sjednice prošle nadzor Ureda državne uprave u Šibeniku.

I. Š.

 

Izbornik