NP Krka: Oprema se Eko kampus u Puljanima


Tekst i foto: NP Krka

Svečanim potpisivanjem ugovora s izvođačima radova počela je zadnja faza građevinsko-obrtničkih radova i opremanja Eko kampusa Krka u Puljanima u sklopu projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke, za koji su Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“ odobrena sredstva iz europskih fondova.

Ugovori vrijedni 16.197.651,52 HRK potpisani su u petak, 16. studenoga 2018. u Šibeniku, i to s tvrtkom Graditelj svratišta d.o.o. iz Zagreba, za rekonstrukciju i uređenje zbirke „Hram prirode“, i tvrtkom Innecto d.o.o. iz Sinja, za uređenje krajobraza.

„Izgradnja, uređenje i opremanje posjetiteljskog centra Eko kampus Krka u Puljanima sama je srž projekta Nepoznata Krka. Osim što će postati jedinstveno sadržajno odredište Nacionalnog parka ‘Krka’ i vrata u sjeverni dio Parka i time pridonijeti optimalnom prostornom i vremenskom rasporedu posjetitelja, ovaj će kampus biti veliki edukacijski centar, namijenjen djeci, studentima, volonterima i istraživačima, odnosno onim posjetiteljima koji su zainteresirani za detaljnije upoznavanje bogate prirodne i kulturnopovijesne baštine Nacionalnog parka ‘Krka’“, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potvrdilo je odluku o odabiru izvođača i prijedlog ugovora, a s obzirom na značenje projekta za cijeli srednji i gornji tok rijeke Krke, za edukativni potencijal i gospodarski razvoj područja, svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

„Izuzetna bioraznolikost i prirodne vrijednosti ono je čime obiluje naša zemlja, a to je ujedno i jedna od glavnih atrakcija u očima svjetskih turista. Svakako najatraktivniji su naši parkovi, a NP ‘Krka’ kao naš drugi najposjećeniji park je ujedno i primjer u organizaciji posjećivanja, ali i planskog ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu gdje se napušteni objekti obnavljaju u cilju održivog razvoja. Posebno nas raduje kada posjetiteljsku infrastrukturu otvaramo u korist i prema lokalnoj zajednici. Ovaj projekt se sufinancira 85% europskim bespovratnim sredstvima koje zajednički osiguravaju i nadziru Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije“, izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

„Hram prirode“ bit će zbirka koja multimedijskom opremom, replikama i prirodnim eksponatima interaktivno prezentira prirodna bogatstva rijeke Krke i njezina okruženja. Odmah pored te zbirke nalazi se već uređena Arheološka zbirka, koja prezentira i interpretira bogato kulturnopovijesno nasljeđe rijeke Krke. Krajobrazno uređenje doprinijet će atraktivnom izgledu kampusa nakon završetka krupnih građevinskih radova.

Projekt Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka Krke provodi se s ciljem da se, izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika i razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga, aktivira neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka” i postigne kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

Projektom je predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar NP „Krka“: osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, poput izgradnje, uređenja i opremanja posjetiteljskog centra Eko kampus Krka u Puljanima i opremanja Centra za interpretaciju prirode Krka – vrelo života u Kistanjama, s likovnim i multimedijskim interpretacijskim postavom, uređenje pješačkih staza, elektrifikacija brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima, u sklopu kojega su predviđene brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja, ali i podizanja svijesti javnosti i dionika iz sektora obrazovanja, turizma i medija o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 80.057.649,15 HRK, od čega je 66.200.193,06 HRK sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u obliku bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (šifra Projekta KK.06.1.2.01.0003).

Izbornik