• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka povećao razinu zaštite okoliša prilikom prihvata posjetitelja na Roškom slapu

NP Krka povećao razinu zaštite okoliša prilikom prihvata posjetitelja na Roškom slapu


Tekst i foto. NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ povećala je razinu zaštite okoliša prilikom prihvata posjetitelja na Roškom slapu.

Osebujna ljepota bujne vegetacije Roškoga slapa osobito je zanimljiva istinskim zaljubljenicima u prirodu. Budući da lokalitet Roški slap posljednjih godina bilježi porast broja posjetitelja, JU „NP Krka“ donijela je poslovne odluke vezane za kvalitetniji prihvat posjetitelja. Tako je na samoj lokaciji postavljen, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste iz Šibenika, semafor kojim se regulira promet preko Roškoga slapa. A za pristupačniji, i oku ugodniji, susret s posjetiteljima postavljena su dva Neutrino objekta namijenjena prijamu posjetitelja i prodaji ulaznica na ulazu Roški slap i u naselju Bogatići Miljevački za ulaz na lokalitet Oziđana pećina u Nacionalnom parku „Krka“.

Neutrino je samoodrživa drvena građevina minimalističkog modularnog dizajna koja, osim vrlo niskih troškova korištenja i održavanja, omogućuje boravak na visokoj razini. Svi elementi Neutrina mogu se reciklirati ili su prirodno razgradivi. Korištenjem prirodnih materijala prilikom izrade i obnovljivih izvora energije smanjuje se CO2 otisak i negativan utjecaj na okoliš. Ispod fasade nalaze se sustavi koji osiguravaju optimalno funkcioniranje. Neovisno o vremenskim prilikama, Neutrino svojom toplinskom izolacijom osigurava ugodnu mikroklimu i štiti korisnika od vanjskih utjecaja. Grijanje i hlađenje ostvareno je uz pomoć dizalice topline visoke učinkovitosti, dok rekuperacija topline smanjuje rasipanje energije. Na taj su način troškovi korištenja Neutrina jako niski, dok su u sinergiji s fotonaponskom elektranom svedeni na nulu.

Izbornik