• Naslovna
  • Društvo
  • Na tvrđavi predstavljen 1,2 milijuna kuna vrijedan projekt “Osposobljavanjem za bolje sutra”

Na tvrđavi predstavljen 1,2 milijuna kuna vrijedan projekt “Osposobljavanjem za bolje sutra”


Na kninskoj tvrđavi večeras je održana početna konferencija projekta “Osposobljavanjem za bolje sutra”. Nositelj projekta vrijednog gotovo 1,2 milijuna kuna je udruga Scientia Populo, a partneri su Grad Knin i Liga protiv raka Drniš.

Projektom koji s gotovo milijun kuna sufinancira EU povećat će se mogućnost zapošljavanja 25 marginaliziranih osoba kroz jačanje stručnih znanja putem programa osposobljavanja i razvoja mekih vještina. Uz to omogućit će im se pružanje usluge mentorstva u Kninu i Drnišu čime će se dodatno ojačati njihova pozicija na tržištu rada.

Zanimljivo je da će se 15 korisnika obučiti za menadžere hrane i pića, kuhare i specijaliste za catering i konobare, a sve pod motom “Knin = gastro destinacija”,

Odabrani programi osposobljavanja su predstavljeni u restoranu na kninskoj tvrđavi čija kuhinja je potpuno renovirana i opremljena, a što je ujedno prvi provedeni projekt u okviru Intervencijskog plana Grada Knina financiranoga od EU.

Programi osposobljavanja su predstavljeni u suradnji sa studentima Studija gastronomije Visoke škole Aspira iz Splita pod voditeljstvom mentora Chiefa Antona Niševića i voditelja praktične nastave Tončija Drlje kroz pripremu jela tipičnih za kninsko područje i s izvornim namirnicama iz ovoga kraja, a sve u namjeri da se obogati i prezentira gastronomska ponuda grada i potakne razvoj Knina kao poželjne gastro turističke destinacije.

Svi gosti današnje početne konferencije mogli su se uvjeriti u specijalitete napravljene u novoj kuhinji, a bilo ih je doista puno, od pršuta i sira do raznih domaćih variva. U namjeri da smršavim, ja sam se stoički suzdržao od konzumacije pa vam ne mogu iz prve ruke kazati koliko su jela dobra ili loša, ali prenijet ću vam dojam kolega i kolegica s HTV-a. Naime kolege su mi, dok su komadima kruha brisali zadnje tragove gulaša na tanjurima, otkrile da im je gulaš od divlje svinje bio fantastičan. Upotrijebili su i drugu riječ koju sad ovdje nećemo spominjati.

I. Š.

Izbornik