• Naslovna
  • Društvo
  • Ministarstvo zaštite okoliša predložit će sanaciju lokacije DIV-a u izradu Plana gospodarenja otpadom

Ministarstvo zaštite okoliša predložit će sanaciju lokacije DIV-a u izradu Plana gospodarenja otpadom


divMinistarstvo zaštite okoliša predložit će projekt sanacije lokacije Tvornice vijaka DIV u izradu Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2015-2021. godine, reakcija je ovo ministarstva na upit Ekološke udruge “Krka”o hitnoj potrebi uspostave preduvjeta za realizaciju sanacije ovog prostora onečišćenog opasnim otpadom. U udruzi su zadovoljni odgovorom i ističu kako je ovo malen korak naprijed, ali vrlo važan budući da  do sada nije bilo nikakvih pomaka.

Podsjetimo, kninski su ekolozi u više navrata ukazivali na problem zagađivanja okoliša od strane DIV-a. Zaprimljene su i brojne prijave građana putem zelenog telefona kako opasni otpad iz DIV-a zagađuje rijeku Orašnicu, koja teče tik uz pogone tvornice, te se ulijeva u rijeku Krku. Na ovu je temu održan sastanak s predstavnicima  DIV-a, Komunalnog poduzeća, Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije i grada Knina, na kojem su prihvaćeni zaključci koji su upućeni resornom ministarstvu. Ono je u konačnici pozitivno odgovorilo.

“S obzirom na činjenicu da je u važećem Planu gospodarenja otpadom RH ova lokacija definirana u kategoriji “ostale lokacije”, koja nije imala prioritet, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode će u izradi Plana za razdoblje od 2015-2021. g. predložiti i ovaj projekt sanacije onečišćene opasnim otpadom.  Na taj će način biti ostvareni zakonski preduvjeti da Grad Knin u svom Planu gospodarenja otpadom predvidi i detaljno definira daljnju realizaciju ovog projekta sanacije kao jedan od glavnih prioriteta na području grada za spomenuto razdoblje”, stoji u dopisu Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Izvor: Radio Knin

Izbornik