Semafor na Roškom slapu


Tekst i foto: NP Krka

Od početka tjedna prijelaz preko mosta na Roškome slapu kontrolira semafor u prometno ovisnom režimu.

Kako bi povećali sigurnost vozača i pješaka na jedinom kolnom prijelazu na Roškom slapu Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste iz Šibenika postavila semafor kojim se učinkovito izbjegava mimoilaženje automobila i vožnja unatrag. Za ugodnije čekanje, na semaforima su postavljeni odbrojivači sekundi kako bi sudionicima u prometu omogućili uvid u preostalo vrijeme čekanja za promjenu pojedine faze.

Signalni uređaj radi u jednom programu, od 160 sekundi do 200 sekundi, ovisno o najavi vozila putem radarskog detektora. Vremenski dijagrami izrađeni su prema procijenjenom prometnom opterećenju. Svaki pravac dobije minimalno 10 s do maksimalno 4×5 s zelenog signala, a zbog velike zone obuhvata (dužine mosta od 380 m) kao i zbog male brzine kretanja vozila zaštitno vrijeme mora biti minimalno 70 s. Ukupna duljina ciklusa je, dakle, od 160 s do 200 s, a semafori rade u jednom programu 24 sata. Ukoliko je promet s jedne strane intenzivniji zeleno svjetlo se produžuje do maksimalnog vremenskog ograničenja za taj smjer u trajanju do 40 s. Ukoliko nema prometa, s obje strane mosta svijetli crveno svjetlo a zeleno se pali prilikom prve najave.

Nova horizontalna i vertikalna signalizacija ima retroreflektivna svojstva prema pozitivnim propisima i pravilnicima a ucrtane su i nove zaustavne linije te postavljeni okomiti znakovi koji najavljuju dolazak pred semafor.

Prometnim elaboratom utvrđeno je da županijska cesta ŽC 6246 na Roškom slapu nije zadovoljavala kriterij propusne moći zbog male širine kolnika i stalne cirkulacije pješaka, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Kolnik prosječne širine uže od pet metara gotovo je onemogućavao mimoilaženje vozila što je dovodilo do dugotrajnih zastoja stoga je odlučeno navedenu dionicu osigurati naizmjeničnom svjetlosnom signalizacijom.

Izbornik