• Naslovna
  • Rad gradske uprave
  • Burno u Gradskom vijeću: Usvojen rebalans – dio HDZ-ovih vijećnika ga podržao, a dio napustio sjednicu

Burno u Gradskom vijeću: Usvojen rebalans – dio HDZ-ovih vijećnika ga podržao, a dio napustio sjednicu


Burno od početka

Današnja sjednica Gradskog vijeća je krenula burno prije nego je i počela s dnevnim redom.

Nezadovoljna zapisnicima s prijašnjih sjednica, vijećnica MOST-a Marija Ćurić tražila je od predsjednice Gradskog vijeća Vedrane Požar da odstupi s dužnosti.

– Neću odstupiti, a vjerujem i da bi nakon mogućih ponovnih izbora opet bila na svom mjestu. Što ne bih mogla reći za vas – oštro je odgovorila predsjednica vijeća.

Troje HDZ-ovih vijećnika demonstrativno napustilo sjednicu, a petoro ih podržalo rebalans

Kao što je burno počela, tako se i nastavila na točki dnevnog reda o usvajanju trećeg ovogodišnjeg rebalansa proračuna.

Troje HDZ-ovih vijećnika lojalnih predsjedniku kninskog HDZ-a Nikoli Blaževiću (Goran Mrnjavac, Marko Šešo i Nikolina Grizelj) demonstrativno je napustilo sjednicu prije samoga izglasavanja rebalansa, a preostalih pet HDZ-ovih vijećnika (Marinko Tokmakčija, Robert Marić, Nenad Tisaj, Maja Deronja i Josip Bebek) podržali su gradsku vlast i glasali za rebalans.

Protiv rebalansa bila je vijećnica MOST-a Marija Ćurić.

Usvojen treći rebalans: 13,5 milijuna vezanih za projekte Intervencijskog plana prebacuje se na iduću godinu

Tako je Kninsko Gradsko vijeće s 14 glasova za i jednim protiv usvojilo treći rebalans proračuna za ovu godinu koji iznosi 88,8 milijuna kuna i za 3,4 milijuna je manji od izvornoga.

Glavni razlozi trećeg rebalansa su smanjenje planiranih prihoda i rashoda vezanih za projekte Intervencijskog plana u iznosu od 13,5 milijuna kuna čija će se realizacija prenijeti u narednu godinu te modernizacija javne rasvjete u iznosu od 5,9 milijuna kuna.

Usvojeni amandmani troje vijećnika

Prethodno su usvojeni amandmani Maje Deronje (99 tisuća kuna za analizator plinova u krvi za Dječji odjel kninske bolnice) i Josipa Bebeka (71 tisuća kuna za otplatu kombija Saveza sportova) iz HDZ-a te Davora Ilića iz Nezavisne liste Marka Jelića (povećanje subvencija za razvoj malog poduzetništva s 300 na 400 tisuća kuna).

Amandmani, pojasnila je pročelnica za financije Danijela Merša, ne utječu na povećanje rashoda nego je riječ o preraspodjeli.

Mrnjavac: Ne želim sudjelovati u ovom političkom teatru apsurda

Prije napuštanja sjednice Goran Mrnjavac je uputio kritiku stranačkim kolegama koji su kasnije digli ruku za rebalans.

– Stav HDZ-a bio je nepodržavanje rebalansa tako da je ovo soliranje nešto sasvim drugo od stava stranke. Ne želim sudjelovati u ovom političkom teatru apsurda. Radi li se ovdje o koaliciji dijela vijećnika HDZ-a i gradskih vlasti? – pitao je Mrnjavac.

Tokmakčija: Nećemo biti grobari ovoga grada

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija naglasio je kako je još uvijek on taj koji, kao predsjednik kluba, iznosi stav stranke te je dao podršku poziciji.

– Počeli smo ovu priču u svibnju i sad ćemo je završiti. Nećemo stajati na putu razvoja ovoga grada. Sigurno nećemo biti grobari ovoga grada – kazao je između ostaloga Tokmakčija koji je zajedno sa svojih četvoro kolega iz HDZ-a podržao rebalans.

Moto Dubrovačke republike

Gradonačelnik Marko Jelić je pozvao da se u vijeću ne prelamaju stranački sukobi.

– Nema razloga na ovom mjestu raditi predizbornu kampanju. Preko Gradskog vijeća i preko vaših leđa pokušava se lomiti nezadovoljstvo unutar stranke. Ulaskom u ovu vijećnicu prestaje sve privatno i važno je samo javno, odnosno javni interes – parafrazirao je Jelić moto vijeća Dubrovačke republike.

Jelić: Knin može biti rupa, ali i grad u kojem se nešto događa

U trećem rebalansu sredstva za kulturu povećana su čak za 610 tisuća kuna i to sa 760 tisuća na 1.370.000 kuna.

– Knin može biti rupa, ali i grad u kojem se nešto događa. Naša djeca moraju imati osjećaj da žive u gradu, u urbanoj sredini. A Knin je urbana sredina zadnjih 2025 godina – referirao je gradonačelnik.

Usvojene druge Ad hoc izmjene Intervencijskoga plana

Gradsko vijeće je usvojilo i druge Ad hoc izmjene Intervencijskoga plana kojim su aktivnosti prethodno svrstane u četiri razvojna prioriteta (tvrđava, Krka, stara gradska jezgra i Preparandija) pobliže definirane i grupirane u pojedinačne projekte.

Svih 20 projekata Intervencijskog plana bit će prijavljeno do ljeta iduće godine

Zašto se išlo u druge ad hoc izmjene intervencijskog plana pojasnio je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

– Prvi razlog je što projekti nisu imali šifre, a drugi se tiče razvoja poduzetništva u Preparandiji u okviru kojega je planirana izgradnja nove zgrade, no odlučili smo se za adaptaciju postojećeg objekta što je znatno isplativije rješenje – kazao je.

Vijećnica MOST-a Marija Ćurić nije bila zadovoljna objašnjenjem.

– Nema više šanse da dođete do rezultata. Da sve bude realizirano do polovice 2020. godine, koliko vi ljudi mislite zaposliti i obitelji zadržati – pitala je i dobila odgovor od Ćaćića.

– Predlažem da pročitate Intervencijski plan i ad hoc izmjene pa ćete saznati sve rezultate. Nemojte omalovažavati Intervencijski plan i nemojte politizirati. Na raspolaganju su ogromna sredstva koja ćemo uložiti u grad. Krajnji rok za provedbu svih projekata je do kraja 2023. godine. Od 20 projekata osam smo već prijavili, do kraja ove godine prijavit ćemo još dva ili tri, a do ljeta iduće godine sve preostale – izvijestio je Ćaćić.

Uredit će se Cesarićeva obala od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul

Inače, od nekih elemenata izvornog Intervencijskog plana se odustalo te su se uveli novi projekti. Uz Izgradnju žičare prema tvrđavi u staroj gradskoj jezgri i Centar kompetencija za vode krša, novi projekti su i Izgradnja multimedijske dvorane i ljetne pozornice na tvrđavi, Rekonstrukcija i opremanje Informacijsko-inovacijskog inkubatora u poduzetničkoj zoni Preparandija te Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul.

Bauljanje migranata po gradu

U vijećničkim pitanjima Robert Marić je spomenuo problem “bauljanja” po gradu i okolici migranata o čijem identitetu i prošlosti ne znamo ništa te je pitao što Grad radi po tom pitanju.

Gradonačelnik Jelić mu je odgovorio da je Grad u kontaktu s policijom, obavještajnim službama i GSS-om.

– Riječ je o humanitarnoj katastrofi u BiH. Za Hrvatsku je sreća što je tranzitna zemlja kroz koju migranti samo prolaze. Trebamo se ponašati razumno i ne dizati velike tenzije – kazao je.

Ulegnuti šahtovi

Vijećnik Josip Bebek je spomenuo problem ulegnutih šahtova u glavnoj ulici.

Pročelnik za komunalne poslove Ivica Brčina je odgovorio da je dio Tomislavove pod IPA projektom, a dio pod jamstvom. Što se tiče Zvonimirove kazao je kako će Grad i Komunalno poduzeće morati isfinancirati sanaciju budući da su izvođači radova koji više i ne postoje nekvalitetno obavili posao.

Koliko portali dobivaju od Grada?

Marija Ćurić iz MOST-a je pitala koliko Grad plaća portalima za promidžbene usluge.

Dogradonačelnica Kristina Perić je odgovorila da Huknet i Feral news mjesečno dobiju po tisuću, a ŠibenikIn i Tris po 500 kuna. Dodala je da portal gradonačelnik.hr dobije tri puta mjesečno u godini po dvije tisuće kuna.

I. Š.

 

 

Izbornik