• Naslovna
  • Društvo
  • Naše ognjište i Čarobni svijet predstavili u knjižnici ručno tkanje malim šegrtima

Naše ognjište i Čarobni svijet predstavili u knjižnici ručno tkanje malim šegrtima


U povodu Mjeseca hrvatske knjige čija je glavna tema kulturna baština u Narodnoj knjižnici Knin održana je likovno-edukativna radionica “Baš baština” i to u suradnji s udrugama Naše ognjište i Čarobni svijet – koje njeguju naše najstarije kulturne vrijednosti i okupljaju naše najmlađe sugrađane.

Kako vještina ručnog tkanja ne bi pala u zaborav trudi se predsjednica udruge Naše Ognjište Ojdana Vještica koja odnedavno u staroj gradskoj jezgri ima i poseban tkalačko-krojački obrt za izradu etno torbi, pregača i svih dijelova narodnih nošnji, kao i suvenira iz dalmatinskog kraja. Svoju vještinu ručnog tkanja na tkalačkom stolu nesebično je podijelila je s najmlađim sudionicima kojima je ovo prvi susret sa tkanjem i tkalačkim stolom te su se svi redom željeli okušati u ovoj pomalo zaboravljenoj vještini.

Pletući ručke za šarene etno torbe malo su se najmlađi šegrti zapetljali u klupcima vune, ali se i zabavili te ponešto naučili.

Tehnikom crtanja na likovnom dijelu radionice nastale su torbe baš onakve kakve bi ovi mali kreativci željeli nositi, velike i šarene.

Druženje dakako nije prošlo bez čitanja priča, kako bi se podsjetili na važnost razvijanja čitalačkih navika od najranije dobi.

Izvor: FB Narodna knjižnica Knin

Izbornik