• Naslovna
  • Kultura
  • Započeli ovogodišnji radovi konzervacije na antičkoj vili rustici u Orliću

Započeli ovogodišnji radovi konzervacije na antičkoj vili rustici u Orliću


Piše: mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica

Ovogodišnji radovi konzervacije, građevinske i konstruktivne sanacije započeli su 10. listopada 2018. godine na položaju antičke vile iz 2.-4. stoljeća.

Antička vila je otkrivena prije točno 36 godina od strane tadašnjih arheologa Ljubice Radić i Milojka Budimira, djelatnika Kninskog muzeja koji je tada nosio naziv Muzej Kninske krajine.

Tom prilikom otkriveno je osim četiri mozaika, od kojih je jedan jedan fragmentarno sačuvan i 13 prostorija kompleksa rimske vile na površini od 550 m2. U prostoriji koja je prilikom istraživanja dobila oznaku E, pronađen je i najveći mozaik, koji je prošlogodišnjim radovima istraživanja i konzervacije ponovo ugledao svjetlo dana nakon 35 godina.

Ovogodišnjim radovima konzervacije započelo se saniranje južnog zida koji zatvara mozaik s njegove južne strane. Budući da se prošlogodišnjim radovima učinila zaštita nad mozaikom uporabom krovne folije, potom od kamene nule i na kraju šljunka, trebalo je najprije odbaciti manji sloj svega navedenoga, kako bi se pristupilo radovima konzervacije, građevinske i konstruktivne sanacije.

Ovogodišnje radove konzervacije kao i prethodnih godina obavlja Kninski muzej, a ispred muzeja radove vodi mr. sc. Katarina Gugo. U radovima sudjeluju Saša Vitale i Miloš Biserko, magistri arheologije, zidar Stjepan Elkaz, pomoćni radnici Ivana Kekić i Marko Petrović. Radove odobrava i financira Ministarstvo kulture preko Općine Biskupija, a nadzor provodi Konzervatorski odjel u Šibeniku i dr. sc. Marko Sinobad.

Foto: K. Gugo

Izbornik