• Naslovna
  • Društvo
  • Knin (Ninia) završio u Digitalnom atlasu Rimskog carstva Sveučilišta Lund

Knin (Ninia) završio u Digitalnom atlasu Rimskog carstva Sveučilišta Lund


Grad Knin (pod imenom Ninia) završio je u Digitalnom atlasu Rimskog carstva kojega je izradilo švedsko Sveučilište Lund, jedno od najstarijih (osnovano 1666.) i najboljih u sjevernoj Europi koje se konstantno nalazi u Top 100 svjetskih sveučilišta.

Odsjek za arheologiju i drevnu povijest Sveučilišta Lund izradio je Digitalni atlas Rimskoga carstva u kojem se nalaze postaje, mjesta i gradovi carstva. U atlasu se nalazi i Knin – pod drevnim imenom Ninia. U opisu je naznačeno da je – za vrijeme Rimskoga carstva – imao status grada.

Kartu možete pogledati ovdje, a navigacija je omogućena mišom.

Za nadati se da će se ovo iskoristiti kao još jedan veliki kninski turistički adut.

Zgodno je na karti primijetiti da – kad je Knin bio grad – uopće nisu postojali ni Zagreb, ni Rijeka, ni Dubrovnik, ni Šibenik, a ni mnoge europske metropole.

Podsjetimo, prvo spominjanje Knina, ne kao naselja ili gradine, nego kao grada (poleis) događa se 7. godine prije Krista u Strabonovoj Geografiji.

“Delmati imaju pedeset spomena vrijednih naselja od kojih su neka i gradovi (poleis): Salonu i Priamonu i Niniju i Sinotij…”, napisao je Strabon prije 2025 godina.

Ivica Šimić

Izbornik