• Naslovna
  • Društvo
  • U Kninu traje Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Društveni i gospodarski razvoj ruralnih krajeva u zemljama jugoistočne Europe – izazovi i razvojne mogućnosti“

U Kninu traje Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Društveni i gospodarski razvoj ruralnih krajeva u zemljama jugoistočne Europe – izazovi i razvojne mogućnosti“


U multimedijalnoj dvorani Studentskoga doma fra Luje Maruna  danas je započela Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Društveni i gospodarski razvoj ruralnih krajeva u zemljama jugoistočne Europe – izazovi i
razvojne mogućnosti“ (program konferencije OVDJE)

Dekanica Veleučilišta Marka Marulića Lovorka Blažević je na otvaranju konferencije istaknula važnost razmjene znanja i iskustava akademske zajednice i proizvođača uz poruku kako krš trebamo očuvati.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić je naglasio da je veleučilište u Kninu osnovano s ciljem pomaganja kršu da se razvija na održivi način. Dodao je kako je vizija razvoja grada da ljudi uz pomoć znanja i lokalne samouprave koriste resurse kojii su na raspolaganju.

Šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević je podsjetio na nedavne arheološke nalaze koji dokazuju da su se još prije sedam tisuća godina na ovim prostorima radili mliječni proizvodi. Zato se takvi autohtoni proizvodi trebaju integrirati u turizam, poručio je.

Predsjednica Programskog vijeća konferencije dr. sc. Marija Boban je istaknula kako je cilj kninskog veleučilišta “stvoriti” ljude koji će pokrenuti ovaj krš.

U okviru konferencije održani su i Regionalno ocjenjivanje mliječnih proizvoda i tradicionalna 5. izložba sira iz mišine. Izloženo je ukupno 37 sireva.

U organizaciji konferencije pomogli su Grad Knin, Šibensko-kninska županija, Erste banka i NP Krka.

I. Š.

Izbornik