„Zelena čistka“ u Promini


Piše: Inga Kukolj

Zelena čistka održala se jučer u Općini Promina u mjestu Čitluk (Kneževići-Čolaci).

Zelena čistka dio je globalnog pokreta „Let’s do it“! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet) koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Neki od važnijih ciljeva akcije, kojima i vi vašim sudjelovanjem možete dati doprinos su: osvješćivanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, uklanjanje ilegalno odloženog otpada u cijeloj Hrvatskoj, podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada kao i važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje te povezivanje predstavnika svih sektora za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske.

U akciji je sudjelovalo preko dvadesetak sudionika iz Općine Promina, Ekološke udruge Krka Knin, DVD-a Promina, pripadnika oružanih snaga RH i građana.

Osim što su akcijom očišćene ogromne količine otpada potaknuta je i suradnja svih dionika u zaštiti okoliša.

Akcijom želimo aplelirati na neodgovorne pojedince da ne odlažu otpad u prirodu jer npr . Općina Promina svim svojim sugrađanima jednom godišnje daje uslugu besplatnog odvoza krupnog otpada. Navedena usluga Općine može potaknuti i druge gradove i općine da je uvedu u svoje usluge jer se tim može dati važan doprinos u očuvanju okoliša.

Kao dar i uspomenu na akciju svi sudionici akcije su od Ekološke udruge Krka Knin dobili platnenu vrećicu koju su oslikala djeca.

U suradnji s lokalnom tvrtkom Eko Promina d.o.o sav prikupljeni otpad je propisno, sukladno Zakonu odvojen i zbrinut.

Slijedeća akcija dogovorena je za proljeće iduće godine.

Izbornik