• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka se priključuje Europskom tjednu kretanja, Priključite se i vi

NP Krka se priključuje Europskom tjednu kretanja, Priključite se i vi


Tekst: NP Krka

Nakon što je predstavljeno i otvoreno 470 km novih biciklističkih ruta kroz Nacionalni park „Krka“, Javna ustanova „NP Krka“ nastavlja s motiviranjem lokalnog stanovništva i svih posjetitelja na pokret, zdrav život i boravak u prirodi. Rujan je savršen mjesec za novi, aktivniji početak.

Zato se svake godine uključujemo i u obilježavanje Europskog tjedna kretanja. Od 16. do 22. rujna korisnici poučno-pješačkih staza Skradinski most – Skradinski buk (4 km) i Stinice – Roški slap – Oziđana pećina (8,5 km) na recepcijama Skradinski most i Visovačka kuća Kuželj ostvarit će pravo na povlaštenu cijenu ulaznice: od 65,00 kn za odrasle i 35,00 kn za djecu od sedam do osamnaest godina za cijeli Park ili 35,00 kn za odrasle a 25,00 kn za djecu od sedam do osamnaest godina samo za lokaciju Roški slap (u Visovačkoj kući Kuželj).

Manifestaciju Europski tjedan kretanja organizira Europska unija, Environment DG, s ciljem da se produbi svijest javnosti i potaknu aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim tim poboljša kvaliteta života stanovnika europskih gradova. Ove godine održava se pod motom Kombiniraj i kreni (Mix and Move), a središnja tema je multimodalnost, odnosno održive metode prijevoza u organizaciji načina putovanja.

Bicikliranje nije samo ekološki prihvatljiva metoda prijevoza, nego i zdrava i zabavna sportska aktivnost. Kao takvu promovira je i Krka Trophy, biciklistički maraton zabavan za voziti, koji će se održati 30. rujna. Utrku organizira isti tim koji je zadužen i za Mitas 4 Islands – etapnu brdsko-biciklističku utrku na našim četirima kvarnerskim otocima. U cilju uživanja u prirodi, prekrasnim vidikovcima i mističnoj planini Promini, Krka Trophy vozit će se na četirima rutama, različitih dužina, prilagođenih i rekreativcima i profesionalnim biciklistima. Start i cilj svih četiriju utrka – Juriš na Drniš, Prominska patrola, Harambašin bijeg i Promina AM (all mountain) – je u Drnišu. Prijaviti se može na sljedećoj poveznici: https://krka-trophy.hr/pocetna/registracija/

Izbornik