Foto: Održan 13. FRK, najbolji do sad!


Stari, dobri i opušteni FRK, festival druženja, igre i glazbe doživio je svoje trinaesto izdanje. Festival je to koji spaja naoko nespojivo, s jedne strane ruralno i tradicijsko, a s druge građansko i rokersko  i zato je poseban i zato treba dati ruke Ingi, Kmeti i ostaloj ekipi iz Ekološke udruge da ga i dalje rade i od njega prave kninski brend. Kmetine riječi upućene u petak s pozornice – da je ovo bio zadnji FRK – pravit ćemo se da nismo čuli.

A ovaj trinaesti FRK po meni (a bio sam na svima do sada) definitivno je najbolji. Bar po onom glazbenom dijelu koji je meni i najzanimljiviji dio festivala.

U petak smo tako čuli Barbaru Munjas, posebnu umjetnicu, uz Saru Renar –  vjerojatno najinovativniju, najoriginalniju i najkreativniju suvremenu glazbenicu u Hrvatskoj. Slušati njen drsko i bezobrazno dobri kantautorski nastup uz Krku bilo je divno.

Poslije nje, po treći put u Kninu nastupili su Free House Painters, Kninjani koje je život odveo u Beograd gdje žive i stvaraju. A stvaraju beskompromisni rock u kojem se u najboljim omjerima miješaju stoner, blues i Soundagrdenovski grunge. Ovaj bend je dokaz da se i u 2018. godini može svirati rock koji nije trešast, kilav i dosadan i koji ne davi ponavljanjem matrica iz 70-ih nego donosi nešto svježe i novo.

Kao što je teško svirati rock, a da ne bude trash, još je teže to postići s pop muzikom. A to je uspio bend Nola koji nas je u subotu uveo u svoj svijet lijepih melodija koje ni u jednom trenutku, iako su pjesme sentimentalne naravi, nisu tonule u patetiku i sladunjavost.

U subotu je još nastupio i kninski G&A Guitar Duo koji još nema autorskih pjesama pa će stoga izostati komentar njihove svirke.

Uz ovaj koncertni dio na FRK-u je preko dana bila gomila radionica i aktivnosti kao i sajam tradicijskih proizvoda i bilo je cijelo vrijeme prometno i popunjeno – jer ljudi baš vole doći na FRK.

Vidimo se na FRK-u i dogodine!

I. Š.

Izbornik