NP Krka: Noć šišmiša u Skradinu


Tekst i foto: NP Krka

Ovogodišnja Noć šišmiša održat će se u petak, 24. kolovoza u Skradinu. Program počinje u 19.30 u parku koji će biti poprište brojnih igara i edukativno – kreativnih radionica o šišmišima. U 21 h na Trgu Male Gospe započinje predstava kazališta Smješko iz Zagreba Ježeva kućica. Predstava je mali mjuzikl u trajanju od 45 minuta koji daje pregršt savjeta o dobroti i ljubavi prema svom domu. Nakon toga djeca će krenuti u potragu za šišmišima i osluškivanje njihovih zvukova i frekvencija posebnim uređajem – batdetektorom.

Špilje su jedno od najpoznatijih staništa šišmiša. U špilji Miljacka II u Nacionalnom parku „Krka“ zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi, koja broji oko 7 000 jedinki. Zato će i u Skradinu biti postavljena improvizirana Šišmiš-špilja u koju će djeca, kao pravi mali istraživači, ulaziti s baterijama i kacigama i moći poslušati brojne zanimljivosti o ovim životinjama, a pri izlasku i provjeriti svoje znanje na kvizu.

Šišmiši su važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. Važnost šišmiša u prirodi očituje se u biološkoj kontroli brojnosti kukaca i oprašivanju i širenju sjemenki biljaka. O svemu tome djeca će imati priliku slušati na Pričaonici ili na edukativnim igrama Šišmišji lov, Rasplesani šišmiš, Ulovi me ako možeš i Jato dugonogog šišmiša. Djeca će moći doživjeti život u krošnjama kao šišmiši kroz radionicu sportskog penjanja i slackline na kojoj se uči penjanje po drveću s opremom za sportsko penjanje, uz nadzor i sve sigurnosne uvjete.

Šišmiši (Chiroptera) jesu sisavci male do srednje veličine, lako prepoznatljivi po krilima. Imaju male oči i slab vid pa prostornu sliku u letu stvaraju osluškivanjem i analiziranjem povratnog zvuka (jeke). Hrane se noću, a danju spavaju u skrovištu, viseći naglavačke. Djeca će ih u Noći šišmiša moći nacrtati, izraditi njihove makete pa čak i, iako privremeno, tetovirati na Air brush radionici.

Šišmiši su, unatoč svojoj pozitivnoj ulozi u prirodi, izuzetno ugrožena skupina životinja. U posljednjih pedeset godina od ukupnog broja svojti šišmiša izumrlo ih je 20 a 25 % je ugroženo. U Hrvatskoj živi 35 svojti šišmiša. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježeno ih je sedamnaest, što je 48,6 % ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj. O šišmišima najbolje brinemo tako da ih ostavljamo u miru, a koliko su važni i zanimljivi učimo na Noći šišmiša. Zato nam se pridružite i ove godine. Veselimo se vašem dolasku!

Izbornik