Gradu Kninu odobreno 1,3 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete


0166007.48Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Kninu 1,3 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete

Fond je u ožujku raspisao natječaj za sufinanciranje projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, a potom je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Grada Knina naručio izradu Projekta modernizacije javne rasvjete na užem području grada Knina, a temeljem izrađenog projekta,  pripremljena je aplikacija i poslana na natječaj.

Najzad, Grad Knin je od Fonda zaprimio obavijest da su odobrena sredstva za modernizaciju javne rasvjete u traženom iznosu. Po dostavi terminskog plana sklopit će se Ugovor o sufinanciranju, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova.

Prema troškovniku, ukupna procijenjena vrijednost robe i radova na modernizaciji javne rasvjete iznosi 1.700.000 kn, od čega Fond sudjeluje u sufinanciranju sa 78%, odnosno s 1.325.000 kn. Preostala sredstva u iznosu od 375.000 kn osigurat će Grad Knin.

Projektom su obuhvaćene ulice na području grada u kojima će se postojeće svjetiljke zamjeniti novim ekološki prihvatljivim i energetski učinkovitima. Ulice u kojima će se izvršiti zamjena postojećih svjetiljki su: 4. Gardijske brigade, Sinjska, Tomislavova, Tuđmanova, Zvonimirova, Drniška, 7. Gardijske, Matoševa, Gotovčeva, Svačićeva, Domagojeva, Jelenina, Jovićeva, Krešimirova, Bribirskih knezova, Trpimirova i Paližnina.

Prema izračunu, računi za potrošnju električne energije na rekonstruiranim dionicama biti će manji za preko 50 % u odnosu na sadašnje, a cijela će investicija uštedom u potrošnji električne energije biti vraćena već za dvije godine.

Osim smanjenja potrošnje električne energije i povećanja energetske efikasnosti nova javna rasvjeta zadovoljava i zakonske norme po pitanju cestovne rasvjetljenosti i svjetlosnog onečišćenja CO2.

Izbornik