• Naslovna
  • Kultura
  • Na tvrđavi 17. 8. Mozartova Opera Bastien i Bastienne; Donosimo par crtica o operi

Na tvrđavi 17. 8. Mozartova Opera Bastien i Bastienne; Donosimo par crtica o operi


Svjedočimo pravom boomu kvalitetnih kulturnih događanja u gradu, a ovaj bi mogao biti šlag na torti.

Naime, u petak, 17. kolovoza po prvi puta ćemo na tvrđavi imati priliku gledati operu.

I to ni manje ni više nego Mozartovu “Bastien i Bastienne” u izvedbi 24-godišnje nagrađivane operne pjevačice Tee Požgaj i njenih kolega Joška Tranfića i Bože Jurića-Pešića.

Riječ je o opernom naslovu najvećeg muzičkog genija u povijesti W. A. Mozarta prevedenom na hrvatski jezik kako bi se djelo približilo domaćoj i široj publici. Osim pjevačkih, opera ima i govornih odnosno glumačkih djelova

Bastien i Bastienne je opera jednočinka komično pastirskog ugođaja koja traje 50 minuta. Za prigode poput ljetnih kulturnih večeri ona je prilagođena da se izvodi uz pratnju klavira, pianina ili električnog klavira.

Opera Bastien i Bastienne je napisana za tri operna pjevača (tenora, soprana i basa) te jednog statista.

U ovoj produkciji opere Bastien i Bastienne imat ćemo priliku čuti izvanredne operne soliste i magistre pjevanja koji ujedno pjevaju i u Hrvatskom narodnom Kazalištu u Splitu te cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. Neki od njih su i članovi poznatih i nagrađivanih dalmatinskih klapa.

Mnoge studije dokazuju kako Mozartova glazba djeluje terapeutski pa ne bi trebalo propustiti ovo terapeutsko glazbeno scensko djelo.

Organizator ovog događaja je Grad Knin, a ulaz je slobodan.

I. Š.

Izbornik