Velika foto galerija: Proslava Oluje u Kninu


Jutarnjom budnicom započela je u Kninu proslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnica VRO Oluja.

Gotovini i Markaču Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom

Uvod u današnju proslavu dogodio se sinoć na tvrđavi gdje je umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručen Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, treće najveće hrvatsko odlikovanje.

Ovo posebno priznanje uručila im je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prijema ratnih zapovjednika. Predsjednica je nakon dodjele poručila kako su generali ovo odlikovanje zaslužili za svoj veliki doprinos u ratu, ali i za svoju osobnu borbu tijekom suđenja u Haagu.

Predsjednica kao uzor navela nogometaše

Nakon polaganja zajedničkog vijenca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na glavnom kninskom trgu, okupljenima su se jutros, između ostalih, obratili Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednica je u govoru spomenula srebrne nogometaše.

– Koliko možemo kada smo složni i jedinstveni, pokazali su i naši nogometaši, koji su pokazali što mogu učiniti kada se ujedine. Pred nama su novi izazovi – izgradnja pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta života. Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, no ponekad mi se čini da sami sebi ne priznamo koliko potencijala imamo. Tu su naši znanstvenici, umjetnici, inovatori, sportaši, naši mladi koji osvajaju medalje na natjecanjima. Moramo osloboditi svoje velike kreativne energije, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše – kazala je.

Premijer: Zalažemo se za dobrosusjedske odnose sa Srbijom temeljene na suočavanju s prošlošću

Premijer Andrej Plenković je 5. kolovoza 1995. godine označio danom koji je donio kraj rata, kraj patnji i povratak prognanih. Po pitanju odnosa Hrvatske i Srbije povukao je paralelu s Francuskom i Njemačkom.

– Danas se zalažemo za suradnju i dobrosusjedske odnose sa Srbijom koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlosti i pravdi. To podrazumijeva pronalazak odgovornoih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa iskrenu pomirbu dok je iskreno preuzimanje odgovornosti na primjer omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU – naglasio je.

Migovi i F16 preletjeli preko tvrđave

Nakon trga program proslave se nastavio na tvrđavi gdje je svečano podignuta zastava te su pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika Hrvatske vojske u Oluji.

Zvonjavom crkvenih zvona simbolično se obilježio ulazak pripadnika HV-a u grad, a ispaljena su i 23 počasna plotuna iz topničkih oružja.

Na kraju su preko tvrđave preletjeli helikopteri i zrakoplovi, među kojima su bili MIG21 i dva nedavno nabavljena F16.

S tvrđave je potom krenuo mimohod u kojem su uz građane i dužnosnike bili i hrvatski branitelji, pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, Povijesne postrojbe Hrvatske vojske, zastave iz Domovinskog rata, policija i vatrogasci.

Mimohod je završio u Crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje su misu za Domovinu služili šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Proslava Oluje završila je velikim koncertom Miroslava Škore i Lidije Bačić na glavnom kninskom trgu.

Tekst i foto: Ivica Šimić 

Izbornik