• Naslovna
  • Kultura
  • A3: Marina Kovačević i Igor Čoko oduševili dokumentarcem i fotografijama iz zatvora

A3: Marina Kovačević i Igor Čoko oduševili dokumentarcem i fotografijama iz zatvora


Dvoje vrhunskih umjetnika upoznali su večeras Kninjani u A3.

Prvi je naš Kninjanin, Igor Čoko, antropolog i fotograf s adresom u Beogradu koji je napravio projekciju svojih fotografija iz serijala “Iza rešetaka” koje se bave svakodnevnicom života osuđenika u beogradskom Okružnom zatvoru.

Ne znam postoji li u ovom dijelu Europe netko s tolikim talentom, okom i senzibilitetom za dokumentarističku, uličnu fotografiju. Netko tko slikajući portrete uslika ljudima i dušu i prošlost i budućnost.

Za one koje zanima njegov rad, dvije Igorove knjige fotografija mogu se posuditi u kninskoj knjižnici.

Večeras smo pogledali njegove slike zatvorenika koje su nas teleportirale u beogradski Okružni zatvor i pobudile empatiju prema ovim marginaliziranim ljudima, koji su na kraju ipak – ljudi.

Igor je sa sobom u Knin doveo još jednu vrhunsku umjetnicu, Marinu Kovačević koja je pripremajući doktorat na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu odlučila poraditi na rehabilitaciji osuđenika beogradskog Okružnog zatvora kroz umjetnost, točnije kroz predstavu.

Da, stvarno, osuđenici su uz njenu pomoć adaptirali Zapise iz podzemlja F. M. Dostojevskog pišući samostalno pojedine činove, a onda su tu predstavu odigrali 17 puta, čak i izvan zatvora.

I onda je Marina snimila dokumentarni film „Zapisi iz ćelije br. 12“ koji govori o tome kako su se zatvorenici doista kroz predstavu dijelom rehabilitirali, promijenili, koliko su sami ponosni na sebe zbog te predstave.

Izniman i izuzetan rad iznimne i izuzetne Marine Kovačević koja je spojila umjetnost i socijalni rad, kazalište i humanost. Rad koji se itekako cijeni.

Tako je ovaj dokumentarni film premijerno prikazan u New Yorku na manifestaciji „Performing the world“ , a trenutno se prikazuje u američkim zatvorima Luiville i Sen Quentin kao primjer uspješno provedene rehabilitacije osuđenika kroz umjetnost

Marina nam je otkrila kako je učinila nešto za što nije vjerovala da će imati toliku snagu.

– Imala sam dosta prepreka, od zatvorskog sistema i dozvola koje sam trebala dobiti do nesigurnosti na kakve ću muškarce iz centralnog  zatvora naići. Ali sam vjerovala da umjetnost ima snagu probuditi ono najdivnije u pojedincu. I to se i dogodilo. Učinila sam nešto za što nisam vjerovala da će imati ovakvu snagu i da će se toliko odraziti na njih te ih preobratiti u nove ljude – povjerila nam je Marina koja trenutno radi sličan projekt u ženskom zatvoru.

Jedva čekamo vidjeti rezultat.

Događanje u A3 organizirala je udruga Porta.

Ivica Šimić

 

Izbornik