Duh i prilika; Izložba Ane Požar Piplica


U Kninskom muzeju na kninskoj tvrđavi otvorena je izložba radova akademske slikarice Ane Požar Piplica pod nazivom Duh i prilika. U Galeriji su izložene fotografije iz tri serije pod nazivom: Leđa, Profili i Kratka priča, nastale u razdoblju od 2006. do 2010. godine.

U crkvici sv. Barbare Ana se predstavila s kratkim filmom (video projekcijom) pod nazivom «Ima li razloga za slavlje»? O izložbi Ane Požar Piplica autorica teksta u katalogu Helena Puhara između ostalog ističe:

Upravo duh, to neopipljivo višeznačno svojstvo, ono što Ana Požar Piplica unosi ili prepoznaje u naoko konkretnim i u stvarnosti sadržanim prikazima, osjećamo kao zajedničku poveznicu radovima s kojima se umjetnica predstavlja u njoj posebice određenom prostoru.

Tri serije digitalnih fotografija printanih na platnu (Leđa, Profili i Kratka priča) zapravo su isječci neke imaginarne korespodencije između čovjeka i prirode. U seriji «Profili» Ana portretira bliske osobe ili sebe u odgovarajućem, pomno izabranom krajoliku, prikazujući ih (se) u profilu. Ovim portretima Ana Požar Piplica govori o pripadnosti određenom prostoru, koji nas, između ostalog, čini takvima kakvi jesmo, i kako pokretačka snaga prirode djeluje u uspostavljanju vlastitog nam identiteta.

Sličan pristup Ana koristi i kod serije «Leđa». U prvom planu vidimo gotovo apstraktne, ovisno o impostaciji, napete površine tijela, opet okrenute prema prirodi, i opet u ne slučajno odabranom pejzažu.

«Kratka priča» mogla bi biti mistična autobiografska crtica kojom nas umjetnica fotografsko-filmskom metodom vodi kroz sam proces stvaranja. Ovdje Ana, kao kroz neki san, prelazi s onu stranu sebe, nadilazi prirodne zadatosti i otklanja ograničenja materije. «Otpratila sam sebe predaleko» kaže.

Izložbu je otvorio pročelnik odjela za društvene djelatnosti grada Knina Nenad Damjanović, a o izložbi su govorili ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić, kustosica Ivana Mikulić Sarić i autorica Ana Požar Piplica.

Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca 2013. godine, a posjetiti se može svakim danom u vremenu od 8 do 18 sati.

Izbornik