• Naslovna
  • Kultura
  • Milan Zoričić na Kulturnom vijeću: “Stvorili smo generacije nekreativne djece; Na Saru Renar dođe troje srednjoškolaca, a na narodnjacima je krcato.”

Milan Zoričić na Kulturnom vijeću: “Stvorili smo generacije nekreativne djece; Na Saru Renar dođe troje srednjoškolaca, a na narodnjacima je krcato.”


Dramatična upozorenja o stanju kulture, ali i informiranosti i kreativnosti mladih uputio je danas priznati arhitekt i likovni umjetnik Milan Zoričić, inače predsjednik Kulturnog vijeća Grada Knina koje je danas imalo proširenu sjednicu.

– Stvorili smo generacije nekreativne djece. U 20 godina nitko od srednjoškolaca nije upisao studij dizajna, a samo jedna osoba upisala je arhitekturu. Na koncertima eminentnih i umjetnički vrijednih izvođača nema srednjoškolaca, a na šund zabavama su prepuni lokali. Ako se netko izdvaja iz mase i ako ne sluša narodnjake – ima problema. Na koncert Sare Renar dođe troje srednjoškolaca, a na cajkama je krcato. U edukaciji se negdje pogriješilo – uputio je dramatično upozorenje Milan Zoričić.

Govorio je o značaju kulture za društvo i zajednicu.

– Razvojem kreativnih kulturnih industrija može se postići regeneracija urbanih sredina i razvoj gospodarstva te podići opća kvaliteta i dostojanstvo života. Također, mogućnost kreativne industrije usmjerene ka turizmu može biti presudna za gospodarski oporavak i razvoj. Napredne zajednice bez kulture i kreativnosti nema – istaknuo je, a kao pozitivan primjer dobrih kretanja u promociji kulture spomenuo je jazz koncert koji je nekidan održan na tvrđavi.

Ponudio je i rješenja.

– Trebamo uspostaviti kulturni portal koji će mladi raditi za mlade. Potrebno je napraviti Strategiju kulturnog razvoja te utemeljiti Centar za kulturu, za kreativnu aktivnost i dizajn i to industrijski dizajn, modni dizajn i web dizajn. Moramo raditi na promoviranju novih umjetnosti, prepoznavati talente i raditi s njima. Ako sada krenemo u edukaciju mladih, rezultate ćemo imati za 4-5 godina – naglasio je i upozorio da treba dati šansu struci.

– Jedino na čemu se u Kninu radilo je kulturni amaterizam. Trebamo dati šansu i prostora struci – upozorio je.

Ideje o Kulturnoj strategiji i Centru za kulturu i kreativnu aktivnost naišle su na odobravanje i potporu gradonačelnika Marka Jelića.

– Potrebno je donijeti Kulturnu strategiju, a Centar za kulturu i kreativnu aktivnost možemo smjestiti u budući IT inkubator. Zadnjih mjeseci Knin ima intenzivnu kulturnu scenu povezanu s turizmom, što je na koncu i cilj – kazao je Jelić i najavio da po tom pitanju u Kninu ovoga ljeta slijede tri festivala, King Fest, GRR fest i FRK.

Spomenka Martić, predsjednica udruge Porta pozvala je na udruživanje svih aktera i apliciranje na natječaje iz strukturnih fondova te je i konkretizirala o kojim natječajima je riječ.

Zbog ozbiljnosti problema na sjednicu Kulturnog vijeća Milan Zoričić je danas, osim članova vijeća, pozvao i ostale bitne aktere u zajednici, a odazvali su se gradonačelnik Marko Jelić, načelnik općine Biskupija Milan Đurđević, pročelnica za društvene djelatnosti Sanda Petrović Brnić, ravnatelji Narodne knjižnice Knin i Kninskog muzeja Kornelija Belak i Zvonimir Jelić, predstavnici NP Krka, Pučkog otvorenog učilišta i Ekološke udruge Krka te predsjednici udruga Atribut i Porta, a tu je bila i glavna osoba za gradske projekte Zdenka Gugo.

Sjednici se odazvao, iako je na godišnjem, i potpisnik ovih redaka. Jer tema je bitna i kultura je nemjerljivo bitna za zajednicu. A pozitivne stvari su se počele događati, stvorena je dobra sprega i razumjevanje gradskih vlasti i onih koji se bave kulturom. U takvim okolnostima dobri rezultati moraju doći.

A ako se realiziraju ideje o Kulturnoj strategiji, Kulturnom portalu za mlade te Centru za kulturu, kreativnu aktivnost i dizajn – gdje će nam biti kraj.

I. Š.

Izbornik