• Naslovna
  • Društvo
  • 13. rođendan veleučilišta: Uvode se dva nova studija; Ofanziva po pitanju inovacijskog središta

13. rođendan veleučilišta: Uvode se dva nova studija; Ofanziva po pitanju inovacijskog središta


Danas je Veleučilište Marka Marulića, jedna od najbitnijih, a ako ne i najbitnija ustanova u gradu, proslavilo svoj 13. rođendan.

Uvode se dva nova studija

Na maloj svečanosti u dvorištu Studentskog doma fra Luje Maruna dekanica Lovorka Blažević je istaknula kako ova ustanova u suradnji s gospodarstvom te kroz transfer znanja nastoji utjecati na razvoj i poboljšanje kvalitete autohtonih proizvoda.

Najavila je i jednu iznimno dobru vijest – da kninsko veleučilište uskoro dobiva dva nova studija i to preddiplomski studij agronomije i diplomski studij prehrambene tehnologije.

Navela je i segment mobilnosti studenata i profesora kao bitan za razvoj te izvijestila kako je u tu svrhu ove godine dobiveno 36 tisuća eura.

Gradonačelnik: Imamo osjećaj da netko blokira projekt Inovacijskog središta; Zato uzimamo stvar u svoje ruke

Kninski gradonačelnik Marko Jelić je naglasio važnost veleučilišta.

– Ovo je najbitnija ustanova za ono šo želimo postići u narednih pet do deset godina – kazao je dodavši da se mora ići prema STEM području i kako se treba dobro pripremiti za skorašnju akreditaciju jer bi u suprotnom mogli nastati ozbiljni problemi. Najavio je i kako će Grad i dalje pomagati veleučilište te kako će iduće godine ta pomoć biti i izdašnija. Spomenuo je depopulaciju kao najveći problem i još jednom – inovacijsko središte kao rješenje problema.

– Trebamo potaknuti ljude da se vrate i potaknuti nove ljude da dođu jer će u protivnom doći do sloma. Inovacijsko središte je ključni projekt za Knin i ovaj dio Hrvatske. Imamo osjećaj da netko blokira taj projekt i zato Grad nešto priprema u svojoj režiji. Možda ćemo već iduće godine ići s građevinskom infrastrukturom – najavio je gradonačelnik istaknuvši tu kao nužnu suradnju Grada i veleučilišta.

Dožupan: Veleučilište, Grad, Županija i razvojne agencije moraju “puhati u isti rog”

Šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević je upozorio kako je manjak stanovnika problem za veleučilište jer to znači manji broj studenata i manji broj profesora.

Napomenuo je kako se kninsko veleučilište nalazi u okružju dva velika sveučilišta, u Splitu i Zadru te jednog velikog veleučilišta, u Šibeniku no dodao je da upravo u takvim okolnostima treba tražiti priliku.

Tri su segmenta koja je istaknuo važnim za razvoj kninske visokoškolske ustanove. Naglasio je kako veleučilište, Grad, Županija i razvojne agencije moraju “puhati u isti rog” te kako moraju postojati kvalitetni programi i projekti. Treći segment su – ljudi.

– Veleučilište je generator i zamašnjak budućeg razvoja – naglasio je te izrazio nadu da će transformacija Matice u trgovačko društvo uspjeti kao i da će zaživjeti projekt inovacijskog središta.

I. Š.

Izbornik