• Naslovna
  • Kultura
  • Održano jako zanimljivo predavanje dr. sc. Ante Jurčevića o benediktinskim opatijama za vrijeme kralja Zvonimira; Veliki značaj Crkvine u Biskupiji

Održano jako zanimljivo predavanje dr. sc. Ante Jurčevića o benediktinskim opatijama za vrijeme kralja Zvonimira; Veliki značaj Crkvine u Biskupiji


Izuzetno zanimljivo bilo je predavanje dr. sc. Ante Jurčevića “Benediktinske opatije na području Knina, Solina i Splita u vrijeme kralja Zvonimira” – održano sinoć u Staroj gradskoj vijećnici na tvrđavi.

Jurčević je pričao o najstarijoj, danas nepostojećoj opatiji sv. Stjepana Prvomučenika na Sustipanu u Splitu, sagrađenoj oko 900. godine kojoj danas nema ni temelja, o onoj Sv. Petra i Mojsija u Solinu – crkvi u kojoj je krunjen kralj Zvonimir, o katedrali sv. Bartolomeja na Kapitulu te o katedrali sv. Marije (Crkvina) u Biskupiji.

Upravo je “na Crkvini” Jurčević nedavno doktorirao te je dao niz jako zanimljivih podataka o ovom lokalitetu.

Doznali smo tako da je četvrtina svih nalaza Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu koji je vodio istraživanja u 100 crkava – pronađena u Crkvini u Biskupiji. Ukupno 1.130.  Kod Crkvine je pronađeno i tisuću grobova iz razdoblja od 9. do 16. stoljeća, odnosno do turske okupacije ovih prostora.

Crkvina je jedna od pet srednjovjekovnih crkava koje Jurčević smješta pod toponim Taborište koje je omeđeno rombom Potkonje, Biskupija, Orlić i Ramljane i vjerovatno je, kako je rekao, bila sjedište i hrvatskog biskupa.

Jurčević je istaknuo veliku ulogu kninskog arheologa dr. Marka Sinobada u ponovnom otkrivanju katedrale na Kapitulu poručivši da Knin ima sreću što se takav stručnjak odlučio vratiti u svoj grad.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić obećao je Jurčeviću po pitanju istraživanja u Kninu pomoć u radnoj snazi putem javnih radova te proračunsku financijsku pomoć koja  će, kako je kazao, biti znatno izdašnija od one Ministarstva kulture.

I. Š.

 

Izbornik