• Naslovna
  • Kultura
  • Izvještaj sa Zvonimirovih dana u Orliću: Bravo za predstavu!

Izvještaj sa Zvonimirovih dana u Orliću: Bravo za predstavu!


Jedan agregat pokvario je Zvonimirove dane u Orliću, a jedna kazališna predstava ih je popravila.

Središnji događaj – kojega su ljubitelji glazbe željno očekivali – koncert Kriesa u Domu kulture u Orliću nije održan zbog kvara agregata. Na kraju su frontmen Mojmir Novaković i ekipa iz benda održali nekakav kratki surogat unplugged koncert ispred Doma. Taj surogat nastup je doduše malo popravio situaciju – ali samo toliko da sve ne bude potpuni fjasko.

Imala je, srećom, ova večer i svjetliji dio.

Prije koncerta je naime održana predstava „Legenda o kralju Zvonimiru”. Redateljica Đana Kuzmanič postavila je predstavu koja je bila kreativna, suptilna, razigrana, koja nije bila predvidljiva i nije bila dosadna kako se generalno može očekivati od amaterskih kazališnih skupina kad se bave teškim temama i velikim povijesnim događanjima i ličnostima.

S obzirom da je Đana akademska glumica, profesionalnost i stručnost se od nje očekivala, ali kreativnost se ne može nigdje naučiti niti diplomirati. To imaš ili nemaš.

Glumci su, predvođeni Juricom Jelićem kao kraljem Zvonimirom – prateći koliko je u svom poslu dobra bila redateljica Đana – također bili jako dobri. Posebno ipak treba istaknuti Magdalenu Miličevič koja je svojom maestralnom izvedbom dvorske lude – bez pretjerivanja – zadivila. Bio bi grijeh da se s ovakvim talentom  – glumi ne posveti ozbiljnije i intenzivnije. Uvjeren sam da bi bez problema upala na akademiju.

Još jednom – bravo za cijelu ekipu! Za nadati se da će ova kazališna predstava nastaviti svoj život i put dalje – jednostavno zato jer je dobra.

Imala je doduše ova predstava i svoj tamniji dio – ljude koji su svojom pričom ometali glumce i gledatelje – ali neka to bude pouka pri budućim postavljanjima scene

Na kraju, pohvala i podrška organizacijskom timu, a posebno Graciji koja se polomila oko organizacije ovoga dijela Zvonimirovih dana i koja je sve fino zamislila, ali eto nekad planove poremete gluposti poput agregata.

I. Š.

Izbornik