• Naslovna
  • Kultura
  • Predstavljena Gligorina knjiga; “Bez ovakvih knjiga hrvatska kultura bi bila zakinuta”

Predstavljena Gligorina knjiga; “Bez ovakvih knjiga hrvatska kultura bi bila zakinuta”


Večeras je u dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna u organizaciji Narodne knjižnice Knin predstavljena knjiga “Rad snova” autora našeg sugrađanina dr. sc. Dragana Gligore, novinara i književnog teoretičara.

Riječ je o zbirci eseja koja donosi 17 prikaza autorove potrage za mogućim načinima oblikovanja književnog teksta na temelju djela hrvatskih pisaca – a sve s pozivanjem na Freudovu psihoanalitičku metodu vidljivu i u naslovu djela. Od 17 prikaza najviše se, čak sedam, odnosi na Petra Šegedina.

– Šegedin i njegovo djelo su izazov jer je on nositelj titule “Dostojevskog naše književnosti” – istaknuo je večeras predstavljač Gligorine knjige, književnik Fabijan Lovrić, doktorant znanstvenog studija književnosti.

Sam autor naglasio je kako se ovdje radi o povezivanju teorije književnosti i Freuda citirajući misao ovoga psihoanalitičara po kojoj se želje koje se ne mogu ostvariti pretaču u umjetnička djela.

Izabrane dijelove knjige čitala je Ana Šimić Sunko iz kninske knjižnice. Pročitala je i osvrt Zorana Boškovića iz Naklade Bošković koja je izdala Gligorinu zbirku eseja.

“Bez ovakvih djela hrvatska kultura bi bila zakinuta”, riječi su Boškovića koje najbolje opisuju knjigu Dragana Gligore.

I. Š.

Izbornik