• Naslovna
  • Kultura
  • Radionica u A3: Kako doprijeti do nezavisne domaće glazbe koja se ne može čuti na niti jednom radiju?

Radionica u A3: Kako doprijeti do nezavisne domaće glazbe koja se ne može čuti na niti jednom radiju?


Odgovor na ovo pitanje dan je na večerašnjoj glazbenoj radionici VIBRABOX održanoj u A3.

VIBRABOX je naime platforma koju je nekoliko zagrebačkih aktivista pokrenulo kako bi nezavisni hrvatski bendovi i izvođači (budući da se takvi ne pustaju na radijima i televizijama jer nisu komercijalni) doprijeli do zainteresirane publike.

Ovi neumorni aktivisti uspjeli su skupiti deset tisuća pjesama takvih bendova i izvođača i napraviti nešto slično radiju, a opet nije radio. Nazovimo to platformom za glazbu.

Tu platformu odlučili su omogućiti na 15 punktova u Hrvatskoj (za sada samo u 7), od Zagreba preko Karlovca do Pule, a jedan od njih je i Caffe bar A3 u Kninu (koji na razini Hrvatske predstavlja cijenjeno mjesto alternativne, nezavisne kulture).

Na svakom od tih punktova emitirat će se glazba iz glazbenog fonda VIBRABOX-a (deset tisuća pjesama raznih žanrova od rocka preko alternative do jazza i elektronike) koja će se svakom punktu prilagođavati sukladno željama posjetitelja tih punktova. Kako bi to tehnički izveli napravili su mali elektroničko softverski uređaj koji je povezan sa serverom u Zagrebu – i koji će biti postavljen na svaki od tih punktova.

Napravili su i aplikaciju, točnije web stranicu na kojoj u svakom trenutku možete vidjeti koja trenutačno pjesma (i bend) na platformi VIBRABOX svira u A3 i u ostalim punktovima u Hrvatskoj.

Link za web stranicu je OVDJE

Da bi čuli pjesmu, morate biti u A3 (ili u ostalih 14 punktova u Hrvatskoj). Softver radi tako da pjesmu, kada ste na jednom od tih punktova, možete lajkati i komentirati putem pametnog telefona te tako dati povratnu informaciju aktivistima VIBRABOX-a, ali i bendovima.

– Budući da se oni koji su plaćeni da vode računa o nama brinu samo o sebi, onda mi moramo voditi računa sami o sebi, u ovom slučaju na kulturno-aktivističkom planu – kazali su aktivisti prezentirajući VIBRABOX.

Na večerašnjoj radionici, točnije druženju, bilo je i zanimljivih komentara i prijedloga od strane kninske publike – jedne od rijetkih u Hrvatskoj koja će moći uživati u glazbenom bogatstvu VIBRABOX-a.

Ivica Šimić 

 

 

Izbornik