• Naslovna
  • Rad gradske uprave
  • Dramatična sjednica Gradskog vijeća: Pet od osam vijećnika HDZ-a protivno naputku stranke podržalo rebalans

Dramatična sjednica Gradskog vijeća: Pet od osam vijećnika HDZ-a protivno naputku stranke podržalo rebalans


Četiri i pol sata trajala je današnja sjednica Gradskog vijeća, iznimna i posebna po mnogočemu. Pogledajte što je sve bilo u igri za naslov ovoga članka:

Nakon dugog niza godina Grad nije u minusu, nego u plusu i to 1,3 milijuna kuna. Usvojen rebalans kojim su ovogodišnji planirani prihodi uvećani za čak 21 milijun kuna. Pet od osam vijećnika HDZ-a protivno naputku stranke podržalo rebalans (a da nije – rebalans ne bi prošao jer je Most bio protiv). Vijećnik Robert Marić iznio podatak da je kninska bolnica u minusu 6 milijuna kuna i da bi Knin uskoro mogao ostati samo na palijativnom odjelu. Donesene odluke o priznanjima Grada Knina.

No, idemo ispočetka.

Nakon dugog niza godina Grad nije u minusu, nego u plusu i to 1,3 milijuna kuna 

Dug, odnosno minus Grada koji je početkom 2017. godine iznosio 5,5 milijuna kuna više ne postoji. Dapače, Grad je prošlu godinu završio u plusu i to 1,3 milijuna.

– Ovo je dobar put. Iznimno sam sretan. Idući proračun bit ćemo u suvišku pa nećemo za projekte ovisiti o pomoći drugih – komentirao je gradonačelnik Marko Jelić.

Usvojen rebalans kojim su ovogodišnji planirani prihodi uvećani za čak 21 milijun kuna 

Gradsko vijeće usvojilo je danas drugi ovogodišnji rebalans čiji su planirani prihodi veći za čak 21 milijun kuna od prvotnoga proračuna te iznose 90 milijuna kuna. Kako sad toliko novca više?

Tako što će novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave Knin od prihoda od poreza na dohodak dobiti, na godišnjoj razini, 19,3 milijuna kuna više nego prošle godine. Na žalost tu je i jedan drugi novi zakon, Zakon o izvršenju proračuna po kojem će Knin (jer će morati financirati povrat poreza i ostati bez beneficija područja od posebne skrbi) izgubiti oko 7,6 milijuna kuna. No opet, kad se sve zbroji i oduzme, Grad će biti u značajnom plusu od 11,7 milijuna kuna u odnosu na godine prije.

Sav ovaj višak prihoda Grad Knin će utrošiti za provedbu Intervencijskog plana velikog EU projekta kako bi se krenuli realizirati projekti za koje se treba dobiti EU novac. Zapravo, oko 25 milijuna kuna iz ovog rebalansa vezano je za EU projekt. Čak će se ići i na jednogodišnje kratkoročno zaduženje, najavila je pročelnica Danijela Merša.

Opet, kada stignu novci iz EU, a nadamo se da hoće, sav ovaj potrošeni novac će se refundirati i vratiti u kninski džep.

– Sav ovaj novac, odnosno 97,5 posto tog novca se vraća. Ovo je predfinanciranje – objasnio je gradonačelnik.

Pet od osam vijećnika HDZ-a protivno naputku stranke podržalo rebalans (a da nije – rebalans ne bi prošao jer je Most bio protiv) 

Donošenje ovoga rebalansa bilo je jako upitno jer, nakon što joj je leđa okrenuo Most, Nezavisna lista Marka Jelića nije imala većinu.

Da je bila ponuda na kladionici – za rušenje rebalansa koeficijent bi bio 1,5, a za usvajanje 4. Prošlo je ovo drugo i to dramatičnim preokretom.

Dramatično je i sportskim rječnikom to opisao i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija koji je jedan od pet vijećnika HDZ-a koji su suprotno naputku stranke i njenog šefa Nikole Blaževića (koji doduše nikad nije ni imao kontrolu nad ovim vijećnicima) glasali za usvajanje rebalansa i time donijeli većinu Nezavisnoj listi Marka Jelića.

– Netko nam je dosudio jedanaesterac u 90. minuti i sad moramo dobro razmisliti tko je taj tko će izvesti taj jedanaesterac. Ne smijemo se s ovim gradom igrati. Mi usvajanjem ovoga rebalansa ne pomažemo razvoju grada, mi spašavamo grad od smrti. Kninski HDZ je ušao u ovaj veliki EU projekt, a gospoda koja su 2017. godine dobila izbore su nastavila tu priču. Rekao sam predsjedniku stranke da neću glasati po naputku stranke nego po svojoj savjesti i da ću podržati ovaj rebalans. Ovaj grad treba više nego ikada da svi pušemo u jedno. Ovaj grad je sazreo da ima Vladu spasa – kazao je između ostaloga Marinko Tokmakčija pojašnjavajući svoj potez.

– Svaka čast vama koji imate stav. Pokazali ste geslo Dubrovačke Republike da se ispred vijećnice ostavi privatno, a u vijećnici predstavlja javno. Ponosan sam na ovo vijeće – kazao je gradonečelnik Jelić izvijestivši kako u ovom trenutku Gradska uprava ima osam spremnih projekata u okviru Intervencijskog plana te da je jedan već predala.

Vijećnik Robert Marić iznio podatak da je kninska bolnica u minusu 6 milijuna kuna i da bi Knin uskoro mogao ostati samo na palijativnom odjelu

Vijećnik HDZ-a Robert Marić uputio je amandman na rebalans proračuna i Gradsko vijeće je usvojilo isti što je presedan u radu kninskoga Gradskog vijeća. Riječ je o 111 tisuća kuna za nabavu sedam specijaliziranih kreveta za bolnicu sa svom pripadajućom opremom za budući Respiratorni odjel pri Odjelu za produljeno liječenje. Pritom se Marić osvrnuo na stanje u bolnici.

– Vrlo lošim upravljanjem i organizacijom posla kao i neadekvatnim fakturiranjem dijagnostičko terapijskih postupaka, ravnateljica i Upravno vijeće doveli su bolnicu u minus od šest milijuna kuna. Plaće se isplaćuju u više rata, a vanjski suradnici ne žele dolaziti u Knin. Vrlo loša odluka da se u 11. mjesecu prošle godine, usred mandata i bez obrazloženja, izbace dva stručna člana Upravnog vijeća rezultirala je katastrofalnim ekonomskim stanjem. Izražavam veliku zabrinutost za opstojnost bolnice u kojoj bi na kraju mogla ostati samo palijativa – izvijestio je između ostaloga Marić dodavši da su otada zaustavljeni brojni strateški planovi i projekti koje je on pokrenuo dok je bio na čelu Upravnog vijeća.

Osim Marićevog amandmana vijeće je usvojilo i amandman njegovog stranačkog kolege Nenada Tisaja da se Lovačkom domu na Dinari donira 23 tisuće kuna za obnovu stolarije. Sredstva za ispunjenje oba amandmana preusmjerena su iz drugih stavki pa sami rashodi rebalansa nisu uvećani.

Donesene odluke o priznanjima Grada Knina

Na današnjoj sjednicu donesene su odluke o priznanjima Grada. Vijeće je jednoglasno odlučilo da će Nagrade Grada Knina dobiti Siniša Krajač (za izniman doprinos na poboljšanju te osiguranju uvjeta i razvoja kninskog sporta), Jovanka Trišić (za izniman doprinos u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom), Nikša Zoričić (za izniman doprinos kninskom sportu kroz djelovanje u NK Dinara te za uspjehe postignute u kreiranju mnogih kninskih interijera) i Mario Preden (za uspjehe u radu s mladim osobama osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te u promicanju znanja i obrazovanja).

Plakete Grada Knina dobit će Ivica Šimić (za značajan doprinos kninskoj umjetnosti kroz suvremeno promišljanje i interakciju društva i kulture) te Marijan Jerković (za 78 puta darovanu krv i osobit doprinos dobrovoljnom darivanju krvi).

Priznanja će biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada 12. lipnja na tvrđavi.

Vijećnička pitanja

Brdo vijećničkih pitanja i isto toliko odgovora na današnjoj sjednici.

– Temeljem kojih ranijih zasluga se udruge Carza i Atribut financiraju kao udruge u kulturi i postoji li poveznica ili možda mogući sukob interesa između odgovornih osoba u udruzi i odgovornih osoba u vladajućoj garnituri – pitala je Maja Deronja iz HDZ-a.

– Ne vidim nikakve sukobe interesa za dvije udruge koje ste spomenuli. Odluku o dodjeli sredstava donosi Kulturno vijeće i na tu odluku Gradska uprava nema utjecaja. Što se tiče udruge Atribut mislim da je njihov rad u zadnje vrijeme vrlo vidljiv – odgovorila je dogradonačelnica Kristina Perić.

Dogradonačelnica je spomenula da su 2016. i 2017. godine odluke donesene bez imenovanja predsjednika Kulturnog vijeća i bez sazivanja tog vijeća. Zato je pokrenut postupak utvrđivanja nepravilnosti i odgovornosti za dodjelu tih sredstava te će se po obavljenoj reviziji povesti određeni daljni postupci, izvijestila je Perić.

Deronja je pitala i jesu li svi ovogodišnji natječaji u Gradu u skladu sa sistematizacijom. Dogradonačelnica je odgovorila da jesu.

Nenad Tisaj je upozorio na čopore pasa na ulici. Gradonačelnik mu je odgovorio da će Grad pripremiti odluku o obaveznoj sterilizaciji pasa. Izmjenom prostornog plana, najavio je, imat će se pozicija za azil.

Tisaj je pitao i postoji li sukob interesa u činjenici da je Cecilija Tolo gradonačelnikova savjetnica s obzirom da se ona spori s Gradom. Jelić je odgovorio da je u tim slučajevima ne koristi kao savjetnicu.

Robert Marić se zanimao za natječaj za poduzetničke projekte u okviru velikoga EU projekta i dobio informaciju da će isti krenuti 12. lipnja.

Isti vijećnik upozorio je i na poplavu na parkiralištu iza gornje ljekarne i dobio odgovor da se radi na rješavanju tog problema.

HDZ-ov Marko Šešo je pitao kad će biti raspisan natječaj za ravnateljicu vrtića, koji je rok za raspisivanje i zadovoljava li sadašnja ravnateljica uvjete da bude v.d.

Dobio je info da sadašnja ravnateljica zadovoljava uvjete, da je zakonski rok godinu dana i da će natječaj biti raspisan u tom roku.

Marija Ćurić iz Mosta je pitala kada će pročistač biti pušten u probni rad i dobila odgovor kako je to pitanje proslijeđeno Hrvatskim vodama koje su jedine nadležne za tu stvar.

Ćurić je pitala i za donošenje plana gospodarenja otpadom. Objašnjeno joj je u detalje koliko je to dug i birokracijom isprepleten proces koji sigurno još dugo vremena neće biti dovršen.

Goran Mrnjavac iz HDZ-a pitao je što je s radnjom za pogrebne usluge koja se nalazi u starom dijelu grada, a u vlasništvu je Čistoće i zelenila.

Dobio je odgovor da je poduzeće poslovalo s 900 tisuća kuna gubitka, da više neće pružati pogrebne usluge i da je s dvoje radnika potpisan sporazumni raskid ugovora o radu. Za poslovni prostor u kojem je ova radnja djelovala bit će raspisan natječaj.

Dragan Miličević iz Nezavisne liste je upozorio na česte požare kod Čokinog jezera kod srednje škole.

Ta površina je u vlasništvu srednje škole s kojom će se stupiti u kontakt da se problem riješi, odgovor je predstavnika izvršne vlasti.

Miličević je spomenuo i potrebu postavljanja ležećih policajaca u Branimirovoj ulicu pokraj Osnovne škole dr. Franje Tuđmana.

Odgovoreno mu je kako će se krenuti u realizaciju te ideje.

Ivica Šimić

Izbornik