• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka: Dvije izložbe: “Čovjek i krš” i “Krka u oku istraživača”

NP Krka: Dvije izložbe: “Čovjek i krš” i “Krka u oku istraživača”


Autor: NP Krka

U povodu programa svečanog otvorenja manifestacije Urbanovo 2018. u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi u petak, 18. svibnja bit će postavljena izložba „Čovjek i krš“. Izložba je rezultat zajedničkog projekta Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Državnog arhiva u Šibeniku.

Izložba govori o specifičnom i vrlo osjetljivom krškom području rijeke Krke, na kojemu se od prapovijesti intenzivno razvijaju razni oblici ljudske prisutnosti i djelovanja. Geološka specifičnost krša zrcali se u srednjovjekovnim utvrđenim gradovima – kamenim utvrdama duž toka rijeke Krke koje su bile u posjedu velikaških obitelji. Osim što su povremeno imale obrambenu funkciju, te su utvrde jezgre pojedinih naselja. Hrvatska velikaška obitelj Šubić sagradila je utvrde Trošenj-grad (Čučevo) i Rogovo na desnoj obali rijeke, dok su utvrde na lijevoj obali Krke – Nečven, Bogočin i Kamičak – posjedovale druge hrvatske velikaške obitelji: Nelipić, Martinušić, Bogetić, Utješinović i Mišljenović. Najljepša među utvrdama, Ključica, podignuta nad kanjonom rijeke Čikole, bila je u posjedu Nelipića.

Na izložbi će biti prikazane, kroz suprotstavljanje i prožimanje prirodnih i čovjekovih tvorevina, i prirodna i kulturnopovijesna baština Nacionalnog parka „Krka“ u svjetlu novih arheoloških i arhivskih istraživanja.

U ponedjeljak, 21. svibnja u 12 sati u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu, bit će otvorena izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“, čime će završiti njezino putovanje gradovima uz Krku. Tom će prigodom u 12.30 na Trgu Male Gospe Udruga Birikina iz Pule izvesti predstavu „Kula uzdaha“, o legendi o zabranjenoj ljubavi lijepe Stane i Pavla Mandušića.

Izložba kroz sedam zaokruženih cjelina pokazuje značaj i ljepote rijeke Krke: kroz oko etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i suvremenog posjetitelja. Toliko cjelina izabrano je zbog simbolike broja sedam, koji nalazimo u opisu rijeke Krke: sedam slapova, sedmi po redu nacionalni park u Hrvatskoj, nešto više od sedamdeset kilometara riječnoga toka.

Izložba je rezultat suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u okviru projekta „Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku“. Do sada su realizirane tri tematske izložbe postavljene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: „Burnum – arheološko blago Krke“, „Krka – tajne podzemlja“ i „Voda i krš – fenomeni rijeke Krke“, a kreirana je i virtualna izložba „Prošlost i sadašnjost Krke“.

Izbornik