NP Krka otvorio novi posjetiteljski centar u Laškovici


Novouređeni centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, otvoren je za posjetitelje Nacionalnog parka „Krka“, kao polazišna točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke. U prisutnosti ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića, gradonačelnika Skradina mr. sc. Antonija Brajkovića, suradnika i prijatelja Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ iz lokalne zajednice i klape Skradinke predstavljen je još jedan vrijedan posjetiteljski sadržaj u Nacionalnom parku „Krka“.

„Projekt sanacije i uređenja Laškovice se u cijelosti financira sredstvima Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’ što je hvalevrijedan korak u zaokruživanju ciklusa posjetiteljske infrastrukture, s čak dva projekta sufinancirana sredstvima europskih fondova – Nepoznatom Krkom i Centrom za upravljanje posjećivanjem – Lozovac. Ta će infrastruktura zasigurno posjetiteljima osigurati kvalitetnu uslugu, a djelatnicima Parka potrebne uvjete za prenošenje znanja o vrijednostima i važnosti očuvane prirode. Nacionalni parkovi i parkovi prirode jesu i bit će partneri lokalnom stanovništvu, a Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ svojim aktivnostima vjerno dočarava što kontinuirana potpora i suradnja svih dionika u društvu, u praksi, zapravo i znači“, istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenula je projekt sanacije i uređenja stare školske zgrade u Laškovici, na desnoj obali Krke, u neposrednoj blizini Roškog slapa, pretposljednje sedrene barijere na rijeci Krki. Smješten u okružju raznolikih prirodnih fenomena, taj će centar posjetiteljima biti mjesto za odmor, informiranje i planiranje obilaska Parka. Ukupna vrijednost radova na projektu rekonstrukcije zgrade i uređenja interijera i eksterijera iznosi 7.220.545 kuna.

„Realizacijom ovog projekta uprava NP ‘Krka’ je još jednom potvrdila da održivo gospodari područjem Nacionalnog parka. Veseli činjenica što se i drugi projekti rješavaju planiranom dinamikom, a sve kako bi se sačuvala priroda a istovremeno povećala kvaliteta doživljaja posjetitelja ovog jedinstvenog područja“, rekao je župan Goran Pauk.

Nacionalni park „Krka“, kao područje iznimne prirodne ljepote i kulturnopovijesne baštine, dio Natura 2000 područja koji našu zemlju svrstava u sam vrh zaštićenih područja Europe, idealan je prostor za aktivan boravak u prirodi i upravo to je oblik posjećivanja koji nastoji ponuditi posjetiteljima, pogotovo na srednjem i gornjem toku rijeke Krke, koji konfiguracijom terena i prirodnim fenomenima u okruženju pruža brojne mogućnosti organiziranog bavljenja sportom.

„Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ ima jasnu viziju razvoja i upravljanja svojim prirodnim i kulturnim kapacitetima i kontinuirano radi na očuvanju prirode i proširenju posjetiteljskih mogućnosti. Upravo ovo mjesto zamišljeno je kao polazišna točka za aktivan obilazak Parka kroz 29 km uređenih pješačkih staza i 470 km biciklističkih staza, koje će uskoro biti predstavljene ljubiteljima uživanja u prirodi na dva kotača. Tako otvaramo novo poglavlje u posjećivanju Nacionalnog parka ‘Krka’, koji privlači istinske zaljubljenike u prirodu, željne otkrivanja nepoznate Krke, a ovaj centar pružat će im sve potrebne informacije na tom putu“, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, mr. sc. Krešimir Šakić.

U novouređenom centru u Laškovici nalaze se recepcije, bife, suvenirnica, uredski i skladišni prostor, kao i vanjski sanitarni čvor. Uređena je i opremljena dvorana sa šezdeset sjedećih mjesta, za konferencije, predavanja i edukaciju, u kojoj je ovom prigodom postavljena izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“. Posjetitelji će tu moći dobiti sve potrebne informacije o Parku, kupiti ulaznice ili se samo odmoriti. Kao što su to ulaz Lozovac i ispostava u Skradinu za donji tok i Eko kampus Puljane za gornji, centar kretanja u Laškovici središnje je informativno mjesto za čarobni srednji tok rijeke Krke.

„Objekt kojeg danas otvaramo posjetiteljima svjedok je snažne socio-ekonomske transformacije prostora, kao svojevrsne refleksije duha današnjeg vremena i potreba u kojem napuštena školska zgrada s novim ruhom dobiva i novu ulogu, a prostor i ljudi koji ovdje žive šansu za novi razvojni početak“, zaključio je gradonačelnik Skradina, mr. sc. Antonijo Brajković.

Centar kretanja u Laškovici doprinijet će i unaprjeđenju sustava posjećivanja na Roškom slapu. Samim tim što je u neposrednoj blizini lokaliteta uređen ovakav funkcionalni objekt, manja je potreba za znatnijim infrastrukturnim pothvatima na samome Roškom slapu, drugom najposjećenijem lokalitetu u Nacionalnom parku „Krka“, mjestu iznimne prirodne ljepote i bogate kulturnopovijesne baštine. Javna ustanova povezat će centar u Laškovici s Roškim slapom i time dati dodatnu vrijednost kvaliteti posjećivanja i samog doživljaja okruženja.

Izvor: NP Krka

Izbornik