Proslavljena obljetnica Gardijske mehanizirane brigade


U vojarni Kralja Zvonimira u Kninu danas je svečano proslavljena 11. obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te predstavnici braniteljskih udruge i Grada Knina.

Središnja svečanost bila je u vojarni Kralja Zvonimira gdje je ministar Krstičević uručio nagrade i priznanja 54-orici pripadnika ove brigade. Pri tom je poručio kako je domovinski rat temelj hrvatske države te kako vojska mora biti prožeta njegovim simbolima.

Istaknuo je i kako se stalno radi na podizanju standarda hrvatskih vojnika, ali i opremanju vojske o čemu svjedoči nabava borbenih aviona F 16.

– To je strateška odluka kojom ćemo zaštiti hrvatsko nebo – istaknuo je.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Matanović podsjetio je na sudjelovanje pripadnika ove brigade u međunarodnim misijama koje su, kako je rekao, uvijek besprijekorno izvedene.

U vojarni Kralja Zvonimira danas je održan i Dan otvorenih vrata, a posjetitelji su imali prigodu razgledati izloženi Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme te borbena oklopna vozila koja se nalaze u sastavu brigade.

Tekst: HRT Radio Knin

Foto: HRT Radio Knin i knin.hr

Izbornik