• Naslovna
  • Društvo
  • U subotu međunarodna atletska utrka kroz NP Krka – Prvi Krka polumaraton

U subotu međunarodna atletska utrka kroz NP Krka – Prvi Krka polumaraton


Sedamsto pedeset trkača iz trinaest zemalja sudjelovat će u prvoj međunarodnoj atletskoj utrci kroz Nacionalni park „Krka“ – prvom Krka polumaratonu i Fun Run utrci za građane. Utrka će se održati u subotu, 14. travnja. Počinje u deset sati, a manja utrka, na 5,5 km, u 10:10.

Staza Krka polumaratona, od Eko kampusa Puljane do amfiteatra Burnum, duga je 21 098 m.

Zbog posebnog ugođaja trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine, utrku od početka prati veliki interes pa su tako, i nakon povećanja broja mjesta za sudjelovanje, sva mjesta popunjena. Trkači će svoje startne brojeve i startne pakete moći preuzeti u petak, 13. travnja u Skradinu, u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ od 10 do 20 sati, ili na sam dan utrke, u subotu, 14. travnja, na startu u Eko kampusu Puljane od 7:30. Osim startnog broja i čipa, okrjepe za vrijeme i nakon utrke i promotivnih materijala, trkači će dobiti i ulaznicu za posjet Nacionalnom parku „Krka“ u vikendu u kojem se utrka održava pa će imati priliku upoznati i druge dijelove Parka, odmoriti se od trčanja šetnjom nekom od poučno-pješačkih staza i uživati u probuđenoj prirodi i proljetnoj Krki, bogatoj vodom.

Sama staza ima službeni međunarodni certifikat AIMS, što znači da je rezultat ostvaren na Krki vjerodostojan i važeći svugdje u svijetu. Neslužbeni rezultati bit će objavljeni odmah nakon završetka utrke, kada će biti dodijeljene medalje, pehari i novčane nagrade (iz fonda od osamnaest tisuća kuna) u slavljeničkom ambijentu rimskog vojnog amfiteatra Burnum. Mjerenje vremena je elektroničko, uz korištenje čipova, pa će čim utrka završi rezultati biti objavljeni na službenoj stranici organizatora (www.krka.run). Za utrku vrijede pravila Hrvatskog atletskog saveza usklađena s pravilima Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF – International Association of Athletics Federations).

Osim trkača, u okruženju gornjeg toka rijeke Krke moći će uživati i brojni navijači, koji će, osim što će bodriti natjecatelje, svojim dolaskom podržati aktivni način života i boravak u prirodi, što i sama utrka promovira. Nakon starta u Eko kampusu Puljane, budućem interpretacijsko-edukacijskom i volonterskom centru, staza utrke prolazi pokraj srednjovjekovne utvrde Nečven, ostavštine slavnih knezova Šubića, prelazi rijeku Krku kod jezera Brljan i penje se do amfiteatra Burnum, bisera antičke povijesti. Organizator je za trkače iz Skradina, Šibenika i Drniša osigurao prijevoz do starta utrke i povratak nakon završetka programa. Detaljne upute za trkače i informacije o regulaciji prometa za vrijeme utrke bit će objavljene tijekom ovog, trkačkog tjedna.

NP Krka

Izbornik