• Naslovna
  • Kultura
  • Knjižnica izdaje kapitalno djelo o Kninu – monografiju “2025 godina grada Knina” autora Ivice Šimića

Knjižnica izdaje kapitalno djelo o Kninu – monografiju “2025 godina grada Knina” autora Ivice Šimića


Narodna knjižnica Knin izdaje kapitalno djelo o Kninu, monografiju “2025 godina grada Knina” autora Ivice Šimića.

Na 416 stranica velikoga formata (25 x 33 cm) stiže nam priča o Kninu u devet poglavlja popraćena sa 620 fotografija.

Nazivi poglavlja su 1. Povijest; 2. Kronika grada: crtice iz života; 3. Antropologija i etnologija; 4. Mitovi i legende; 5. Prirodne ljepote; 6. Kulturno povijesne znamenitosti; 7. Poznati Kninjani; 8. Geografske osobine i 9. Album starih slika.

Knjiga je rezultat autorovog višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja pisanih izvora od Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, preko knjižnica u Veneciji do privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu.

U knjizi su akumulirana znanja povjesničara, znanstvenika, putopisaca i kroničara koji su se bavili Kninom i okolnim krajem, ali i sjećanja ljudi na ovaj grad. U pisanju knjige korišteno je 150 različitih pisanih izvora.

Knjigu koja je izdavački prvijenac kninske knjižnice tiska TDA Zadarska tiskara, a likovno ju je i grafički uredio Mićo Samardžija.

Tiskanje knjige u 80-postotnom iznosu financirao je Grad Knin, a u 16-postotnom Šibensko-kninska županija.

Među šest stručnih recenzenata iz područja povijesti, arheologije, geografije, sociologije, antropologije i etnologije četvoro je doktora znanosti.

Osim teksta, o Kninu u knjizi pričaju i stare fotografije među kojima dominiraju one kninskoga foto kroničara Gorana Zelića.

Nove slike Knina djelo su majstora fotografije poput Aleksandra Gospića, Damira Mijakovca i Miće Samardžije.

Cijena knjige ovakvoga formata i tiskarske kvalitete je oko 500 kuna, no uvažavajući socijalni moment i kupovnu moć građana te sa željom da što više Kninjana nabavi knjigu o svom gradu, knjižnica je odredila cijenu od 250 kuna.

Na samoj promociji knjiga će biti još jeftinija i moći će se kupiti za, s obzirom na vrijednost proizvoda – simboličnih 200 kuna.

Promocija knjige bit će na Svjetski dan knjige, u ponedjeljak 23. travnja ove godine u 19:30 sati u Dvorani Studentskoga doma fra Luje Maruna.

Knjigu će predstaviti jedan od njenih stručnih recenzenata dr. sc. Marko Sinobad. Izabrane dijelove iz knjige čitat će glumica Đana Kuzmanić i radijska voditeljica Barbara Alilović.

Nakon promocije bit će omogućena online kupnja knjige za sve Kninjane koji žive u drugim državama i na drugim kontinentima.

Naklada iznosi 500 primjeraka, a ako i kada bude rasprodana, ići će se u drugo izdanje.

Autor knjige, Ivica Šimić rođen je u Kninu 2. listopada 1973. godine.

Studij novinarstva za zvanje magistra novinarstva završio je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Na istom fakultetu je završio i Poslijediplomski specijalistički studij komparativne politike za zvanje sveučilišnog specijalista komparativne politike.

Studij bibliotekarstva za zvanje magistra bibliotekarstva završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U novinarskoj karijeri radio je, između ostalih, za HRT, HINU, Jutarnji list, Večernji list i Slobodnu Dalmaciju, a osnivač je i glavni urednik kninskog news portala Huknet.

Godinama se bavio civilnim aktivizmom kao osnivač, predsjednik i aktivist udruge HUK.

Autor je knjige „Grad vračeva i umjetnika: knjiga o Kninu“ iz 2004. godine te je glavni urednik knjige „Nogometni klub Dinara 1913-2013“ iz 2013. godine.

Glazbenik je te je svirao i skladao u kninskim bendovima The Alibor, Tri drugara, M.P.B. i Simp.

I. Š. 

Izbornik