• Naslovna
  • Rad gradske uprave
  • Gradsko vijeće: Gradonačelnik pozvao na odgovornost Upravno vijeće Veleučilišta zbog Inovacijskog središta

Gradsko vijeće: Gradonačelnik pozvao na odgovornost Upravno vijeće Veleučilišta zbog Inovacijskog središta


Iako su točke dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća bile gotovo pa protokolarnog, benignog karaktera i iako se ništa spektakularno važno nije usvajalo, bilo je žučnih rasprava kao da se odlučivalo o životu i smrti.

Dakako, potpuno nepotrebnih i beskorisnih rasprava koje su sjednicu koja je mogla trajati pola sata razdužili na tri sata.

Zapelo je već na prvoj točki – benignom da benignijem ne može – izvješću o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Knina u 2017. godini.

Vijećnica Mosta Marija Ćurić, koja je danas bila najaktivnija u raspravama, pitala je zašto je cijena za nabavu odvojenih posuda za prikupljanje otpada u rasponu od 200 tisuća do milijun i osamsto tisuća kuna, odnosno zašto nije fiksna.

Dogradonačelnik Marijo Ćaćić odgovorio joj je da cijena iznosi od 200 kuna do tisuću i osamsto kuna, kako i piše u materijalima, a ne od 200 tisuća do milijun i osamsto tisuća kuna.

Vijećnica Ćurić još je pitala zašto na ovoj točki dnevnog reda nije prisutna ravnateljica Čistoće i zelenila.

Pročelnik Ivica Brčina odgovorio je kako po Zakonu sve akte u vezi ovoga pitanja provodi jedinica lokalne samouprave, a ne ravnateljica Čistoće i zelenila.

Marija Ćurić svejedno je glasala protiv, a kako su protiv bili i vijećnici HDZ-a, izvješće nije usvojeno.

HDZ je glasao protiv izvješća jer, kako su objasnili, Grad nije provodio potrebne mjere.

Gradonačelnik Marko Jelić ih je podsjetio da su polovicu prošle godine, za koje je izvješće rađeno, oni bili na vlasti.

Druga točka dnevnog reda bila je usvajanje Plana gospodarenja otpadom.

Vijećnica Mosta Marija Ćurić imala je primjedbu na to što bi reciklažno dvorište bilo tik uz Orašnicu.

– U dobivanju građevinske dozvole sudjelovali su Ministarstvo okoliša i Hrvatske vode i nisu imali primjedbu. Ne znam kako netko može biti protiv usvajanja ovog dokumenta – kazao je pročelnik Brčina.

– Moja obiteljska kuća se nalazi nasuprot mjesta gdje će biti reciklažno dvorište. Plan je bio na javnoj raspravi na kojoj se nitko osim Grada i Ekološke udruge nije pojavio. Štete za neusvajanje ovoga plana su pet milijuna kuna plus dodatne kazne od 200 tisuća kuna za svaku posjetu inspekcije. Nema zdravorazumske osnove da se plan ne usvoji – apelirao je gradonačelnik Jelić.

Vijećnica Mosta Marija Ćurić opet je glasala protiv, no vijećnici HDZ-a bili su za pa je Plan gospodarenja otpadom usvojen.

Vijećnici su danas usvojili i odluku o pokretanju zanimljivog projekta “Destinacija Dinara” skupa s Gradom Vrlikom i Općinama Kijevom i Civljanima s ciljem održivog korištenja Dinare kao turističke i gospodarske destinacije, ali i s ciljem njene dugoročne zaštite.

Vijeće je usvojilo i odluku kojom je Javnoj vatrogasnoj postrojbi data suglasnost  za zaduženje za nabavu autocisterne u iznosu od 915 tisuća kuna.

Od ostatka sjednice – jedino vrijedno spomena – odvijalo se na vijećničkim pitanjima.

U okviru te točke Marina Krvavica (NL Marka Jelića) predložila je održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća o Inovacijskom središtu.

Gradonačelnik Jelić je istaknuo kako je Inovacijsko središte najvažniji projekt na širem području Dalmacije, Like i Hercegovine. Onaj tko je napravio da taj projekt ne prođe unazadio je cijelu regiju, upozorio je Jelić.

Naveo je kako je sada najveća odgovornost na Upravnom vijeću Veleučilišta koje ne reagira na upite.

– Imamo vezane ruke, ne možemo prijaviti projekt Inovacijskog središta. Ako to Veleučilište ne može, neka Vlada izmijeni uredbu o osnivanju. Neka osnivač bude Grad ili razvojna agencija – predložio je.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija je podržao prijedlog o tematskoj sjednici, no ne i spominjanje krivaca.

– Neukusno je sad s ove pozornice prozivati bilo koga tko sad nije ovdje – kazao je.

Marija Ćurić pitala je u vijećničkim pitanjima koliko je koštala aplikacija e-komunalnog redara. Odgovoreno joj je da je potrošeno 32 tisuće kuna.

Pitala je i zašto još nije osnovana radna skupina koja će se baviti poslovnim prostorima. Rečeno joj je da je skupina osnovana, ali da joj greškom nije uručen poziv na njen prvi sastanak.

Pitanja Roberta Marića i Maje Deronje iz HDZ-a bila su komunalne naravi.

Marića je zanimalo hoće li se asfaltirati parkiralište iza gornje ljekarne.

Pročelnik Brčina mu je odgovorio da će sutra projektant pregledati teren kako bi iznašao rješenje za sustav odvodnje koji ne postoji.

Maja Deronja pitala je za rasvjetu u Ninskoj i za nogostup u Ikičinoj ulici.

Nogostup se može rješavati bez dozvole, a po pitanju rasvjete, pristupit će se izradi idejnog projekta, a nakon toga i rješavanju imovinsko pravnih odnosa te ostale procedure kako bi rasvjeta bila napravljena, odgovorio je pročelnik Brčina.

Na kraju sjednice predsjednica Gradskog vijeća Vedrana Požar i gradonačelnik Marko Jelić čestitali su Uskrs svim kršćanskim vjernicima.

I. Š.     

Izbornik