• Naslovna
  • Društvo
  • Dom za starije i nemoćne osobe Knin obilježio Međunarodni dan starijih

Dom za starije i nemoćne osobe Knin obilježio Međunarodni dan starijih


U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, Dom za starije i nemoćne osobe Knin organizirao je okrugli stol na temu “Skrb o starijim i nemoćnim osobama, osobama oboljelim od demencije i psihički bolesnim odraslim osobama na području Šibensko- kninske županije”.

– Evidentan je trud institucija i udruga u skrbi za ovu populaciju. Sudionici su se aktivno uključili u rad skupa i vrlo argumentirano obrazložili svoje programe rada i postignute rezultate. Međutim, svi su se složili da postoje i ozbiljni problemi s kojima se susreću u radu.  Zaključak je da je  potrebno povećati  broj smještaja, a pokazatelji su duge liste čekanja u domovima. Nužno je i rješavanje skrbi o osobama oboljelim od demencije za koje uopće nema primjerene skrbi na području Županije, a potrebe su u porastu. nadalje, skrb o psihički bolesnim odraslim osobama osigurana je samo u jednoj privatnoj ustanovi čiji kapacitet ne zadovoljava potrebe. na skupu je naglašena i potreba za razvojem udomiteljstva koje je u ovoj regiji slabo razvijeno te svih oblika izvainstitucionalne skrbi za navedenu populaciju. Za funkcioniranje sustava i uvođenje reda važno je uskladiti standarde kvalitete usluga u privatnom i javnom sektoru te odrediti ekonomske cijene za osnovne usluge.  na kraju, Centri su naglasili nužno rješavanje hitnog privremenog smještaja kao posebnu teškoću u svom radu – izvijestila je sa skupa ravnateljica kninskog Doma za starije i nemoćne Ljubica Bagarić.

U radu ovog skupa  sudjelovala su tri centra za socijalnu skrb Šibensko kninske županije, Cvjetni dom Šibenik, Dom za starije i nemoćne osobe Oklaj, Dom za odrasle osobe sv.Frane Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik Donji, Centar Šubićevac, HCK Knin, Caritas sv.Ante Knin, a skupu su nazočili dožupan Tomislav Vrdoljak i savjetnice iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Šibensko-kninske županije, predsjednica Udruge umirovljenika Knina Jadranka Cigić, predstavnici  Udruge  sveti Bartolomej i drugi gosti.

Zaključci s ovog stručnog skupa će biti upućeni Savjetu za socijalnu skrb Šibensko – kninske županije kao sugestija pri izradi strateških dokumenata.

Nakon okruglog stola, korisnici i članovi udruga su bili aktivni u natjecanju u visećoj kuglani, pikadu i šahu. U zabavnom dijelu programa nastupila je klapa Drniš te su proglašeni pobjednici natjecanja.

 

Izbornik