• Naslovna
  • Rad gradske uprave
  • Tematska sjednica Gradskog vijeća: Tonjenje pročišćivača bi se trebalo zaustaviti za godinu do dvije

Tematska sjednica Gradskog vijeća: Tonjenje pročišćivača bi se trebalo zaustaviti za godinu do dvije


Napokon smo na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća doznali što se događa s problematičnim i nedovršenim dijelom IPA projekta – sustavom za pročišćavanje otpadnih voda.

Zato treba pohvaliti vijećnicu Mosta Mariju Ćurić koja je uz potporu nekolicine vijećnika Nezavisne liste Marka Jelića inicirala ovu sjednicu. Gradsko vijeće je na ovaj način pokazalo, kako njegova pozicija tako i opozicija, da može biti korektiv – ne samo lokalne vlasti nego i širega sustava.

Sustava u kojemu su na primjer i Hrvatske vode čiji je predstavnik, Srđan Dumanić, koji zadnjih godinu i pol vodi IPA projekt, napokon dao odgovore koje javnost već dugo čeka u vezi pročišćivača. Znali smo da pročišćivač tone i da stvari ne valjaju, ali do neke konkretnije informacije nije se moglo doći. Do danas.

Srđan Dumanić iz Hrvatskih voda, voditelj IPA projekta: Slijeganje bi se trebalo zaustaviti za godinu-dvije

– Slijeganje se smanjuje i predviđanja svjetski uglednih stručnjaka koje je angažirao izvođač su da bi se za godinu do svije trebalo zaustaviti. Ako se slijeganje zaustavi, taj objekt će biti stabilan kao i svaki drugi. Do sada se pročišćivač slegnuo 20 do 30 centimetara. U početku je intenzitet bio 4 do 9 milimetara mjesečno, a sada je jedan milimetar za mjesec dana. Ne postoje dodatne tehničke mjere da se slijeganje zaustavi, ostaje nam samo čekati i nadati se da će se samo zaustaviti. Ako se za tri godine ne zaustavi, razmišljat ćemo o novoj lokaciji – izvijestio je voditelj projekta Dumanić i najavio stavljanje uređaja u pokusni rad za mjesec dana.

Dodao je kako je vrijeme garantnog roka produljeno s jedne na tri godine plus dodatnih sedam godina u slučaju da se slijeganje zaustavi.

Nije problem samo slijeganje pročišćivača nego i cjevovoda radi čega 2/3 otpadnih voda ne mogu ni doći do pročišćivača; Gradit će se novi cjevovod 

Doznali smo danas da tonjenje odnosno slijeganje pročišćivača nije jedini problem. Veliki problem zadaje i cjevovod C21 o čijem stanju je Dumanića pitao dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

– Vod C21 prolazi kroz DIV i močvaru gdje postoji slijeganje i neupotrebljiv je pa će do pročišćivača moći doći samo jedna trećina otpadnih voda. Zato će se morati raditi zaobilazni cjevovod koji će ići tvrđim terenom. Aktivnosti su već započele – obavijestio je Srđan Dumanić.

Kako se riješiti mulja koji nastaje kao nusprodukt rada pročišćivača?

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija pitao je kako će se riješiti mulj koji nastaje kao nusprodukt rada pročišćivača.

– Pitanje mulja je pitanje za cijelu Hrvatsku. Spalionica mulja u Hrvatskoj ne postoji. Kad je projekt pripreman, nitko nije razmišljao o mulju. Imamo prijelaznu varijantu o kojoj sada ne bih govorio. Olakšavajuća okolnost je da će s obzirom na broj stanovnika količina mulja biti manja od očekivane – zanimljiv je odgovor Dumanića iz Hrvatskih voda.

Direktor Komunalnog poduzeća Damir Velić se uključio u rapravu izvijestivši kako se taj problem mora rješavati na razini Ministarstva okoliša te dodao da uređaji za rješavanje mulja u svijetu postoje.

Tko je kriv?

Vijećnica Marija Ćurić potegnula je i pitanje odgovornosti – tko je kriv da se uređaj za pročišćavanje gradi na terenu koji tone.

Odgovor je pokušao dati gradonačelnik Marko Jelić.

– Dogodio se cijeli je niz nesretnih događanja. Došlo je do propusta u projektiranju. Grad Knin je uvrstio mjesto građenja pročišćivača u prostorni plan na prijedlog Hrvatskih voda, a nije prethodno napravljena prava geomehanička studija. Odgovornost je na Hrvatskim vodama i projektantu, ali najveća na izvođaču koji je mogao reći – ‘mi nećemo pod ovakvim uvjetima raditi’ – konstatirao je Jelić.

U raspravu se uključila i direktorica Hrvatskih voda Split Irena Putica koja je istaknula kako se ne treba vraćati unazad te kako će Grad imati punu potporu Hrvatskih voda za dovršetak IPA projekta.

Što je do sad napravljeno? Koji je epilog ove sjednice?

Osim problematičnog pročišćivača, IPA projekt se sastojao i od segmenata koji su uspješno provedeni. Prezentaciju učinjenoga napravila je na sjednici bivša direktorica Komunalnog poduzeća Sanja Bebek. Navela je kako je u okviru IPA projekta sanirano 18 kilometara vodoopskrbnog i 5 kilometara kanalizacijskog sustava, sagrađeno 13 kilometara kanalizacijskog sustava, sanirano izvorište i crpna stanica Šimića vrelo, izgrađen telemetrijski i informacijski sustav te nabavljeno vozilo za potrebe pročišćivanja vrijedno gotovo 200 tisuća eura.

Na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća bili su prisutni i dožupan Nikola Blažević, aktivistica kninske Ekološke udruge Inga Kukolj te inženjeri kninskog Komunalnog poduzeća.

Epilog sjednice: Napokon imamo kvalitetnu i konkretnu informaciju, ali i presedan, odnosno mehanizam kako ubuduće doći do informacije važne za zajednicu.

Pa makar informacija bila i ta da se trebamo uzdati u providnost sila prirode da zaustave daljnje tonjenje pročišćivača.

I. Š.

Izbornik