• Naslovna
  • Društvo
  • Održan drugi i završni dio tematske sjednice Gradskog vijeća; HDZ ponudio potpunu kooperativnost u provedbi EU projekta

Održan drugi i završni dio tematske sjednice Gradskog vijeća; HDZ ponudio potpunu kooperativnost u provedbi EU projekta


Četiri sata trajao je drugi i završni dio tematske sjednice Gradskog vijeća o velikom i za Knin preznačajnom EU projektu.

Prvi dio tematske sjednice održan je prije osam dana, a tada su obrađena dva od četiri segmenta (prioriteta) projekta –  revitalizacija stare gradske jezgre i projekti vezani za Krku.

Na današnjoj sjednici predstavljena su i raspravljena preostala dva segmenta, a to su razvoj turističke ponude i razvoj poduzetništva.

HDZ ponudio potpunu kooperativnost 

Na samom početku sjednice predsjednik Kluba vijećnika oporbenog HDZ-a Marinko Tokmakčija izjavio je kako će HDZ u potpunosti biti kooperativan u provedbi EU projekta.

– Trudit ćemo se da maksimalno budemo kooperativni. Nudimo totalnu suradnju na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, gdje god imamo utjecaja. Želimo biti na usluzi da projekt zaživi. Jedino tražimo da vijećnike i javnost jednom kvartalno izvijestite o tome što je napravljeno – referirao je Tokmakčija.

Voditelj Intervencijskog plana Marijo Ćaćić je njegov prijedlog ocijenio dobrim i složio se da se jednom kvartalno podnose izvješća.

Projekti na tvrđavi vrijedni 48 milijuna kuna

Nakon revitalizacije stare gradske jezgre i projekata u vezi Krke, treći segment velikog EU projekta je razvoj turističke ponude grada Knina. Uz izradu master plana kninskog turizma vrijednoga dva milijuna kuna svi ostali projekti unutar ovoga segmenta, vrijedni ukupno 48 milijuna kuna bit će vezani za tvrđavu.

Marijo Ćaćić je izvijestio kako su u ovom segmentu ostavljene sve aktivnosti, odnosno projekti koji su definirani Intervencijskim planom prije nego je on preuzeo njegovo vodstvo, jer su dobro posloženi.

Konferencijska dvorana na platou poviše sv. Barbare na tvrđavi

– Aktivnosti su dobro složene, samo je nedostajao komercijalni dio. Zato smo uz postojeće aktivnosti predvidjeli izgradnju multimedijalne dvorane u kojoj će se moći održavati team building susreti, seminari i konferencije. Objekt će se nalaziti na platou iznad crkvice sv. Barbare, neće biti vidljiv i neće se isticati. Dobili smo pozitivno mišljenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture uz to da se moramo pridržavati određenih uvjeta – izvijestio je Ćaćić.

Prijedlog ad hoc izmjena za ovaj dio projekta bit će gotov za 15 do 20 dana. Taj prijedlog ide zatim na raspravu na Partnersko vijeće projekta, pa na izglasavanje na Gradsko vijeće pa konačno Koordinacijskom odboru koji će ga usvojiti ili ne. Administracije i birokracije kao u priči.

Usput, za sve aktivnosti na tvrđavi bit će potrebno prethodno napraviti geodetsku podlogu, pa konzervatorski elaborat te na kraju arheološko istraživanje.

Prema planu, prijava prvih projekata predviđena je za drugi dio iduće godine, no Ćaćić je najavio kako će tražiti da to bude već ovoga ljeta.

Zipline od vrha tvrđave do vojarne na Krki

Osim konferencijske dvorane na tvrđavi će se raditi zipline, u svijetu danas vrlo popularna adrenalinska zabava. Ovaj zipline bi bio prvi takav s neke fortifikacije, a išao bi od vrha tvrđave, blizu Bandjere do Krke, točnije do stare vojarne koja će se preurediti u turističke svrhe.

Od ostalih projekata, napravit će se lift koji će podizati na tvrđavu posjetitelje koji se dovezu žičarom do podno zidina. Riječ je o platou koji se nalazi kod samoga ulaza na tvrđavu s lijeve strane.

U srednjem gradu obnovit će se objekt stare barutane u kojem će se smjestiti vinoteka, a na sjevernom dijelu dva ruševna objekta koji će postati ekskluzivni apartmani, a zvat će se rezidencija kralja Zvonimira i rezidencija kraljice Jelene.

Uredit će se i kuhinja restorana, a postavit će se i prigodna dekorativna rasvjeta na cijeloj tvrđavi.

Veliki interes poduzetnika za bespovratna sredstva od 22,2 milijuna kuna; Dosta zainteresiranih iz Šibenika

Danas je predstavljen i zadnji, četvrti segment (prioritet) projekta, a to je razvoj poduzetništva. Ovaj segment imat će dva dijela, prvi dio se tiče bespovratne potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima u iznosu od 22,2 milijuna kuna, a drugi dio obuhvaća izgradnju poduzetničke infrastrukture. Točnije, poduzetničkog inkubatora, informatičko inovacijskog inkubatora i centra za vode krša za što je ukupno predviđeno 30,6 milijuna kuna.

Što se tiče bespovratnih potpora, Ćaćić je naveo da vlada veliki interes poduzetnika kako iz Knina, tako i izvan Knina. Iznio je i svoje predviđanje da će prosječna potpora iznositi 250 tisuća kuna i da će sukladno toj procjeni potpore dobiti oko 80 poduzetnika.

Svi poduzetnici izvan Knina morat će otvoriti podružnicu u Kninu i morat će poslovati u Kninu najmanje tri godine od dobitka sredstava.

Doznali smo da je veliki broj zainteresiranih poduzetnika iz Šibenika.

Svim poduzetnicima se preporučuju konzultanti; Da bi projekt prošao potrebno je prikupiti samo 60 bodova

Svim poduzetnicima koji će se javiti preporučuje se da se obrate konzultantskim tvrtkama u vezi izrade samoga projekta, a Grad će zainteresiranima ponuditi listu provjerenih konzultanata u Hrvatskoj, odnosno onih koji iza sebe imaju rezultate. Konzultanti će se moći platiti iz dobivenih sredstava. Dobra vijest za poduzetnike je i da će 15 posto vlastitog učešća moći prikazati kroz plaće koje već dobivaju.

Voditelj Intervencijskog plana je najavio da će se za poduzetnike napraviti cijeli niz edukacija i tečajeva vođenja projekta.

Saznalo se danas na vijeću da ovo nije niti malo kompleksan natječaj budući da je riječ o pilot projektu. Tako će novac dobiti svi poduzetnici čiji projekt osvoji 60 od mogućih 100 bodova. Za usporedbu, projekt Inovacijskog centra Veleučilišta na jednom ranijem, puno kompleksnijem natječaju nije prošao iako je prikupio 87 od 100 bodova. Naime, prag je bio 90 bodova.

Za poduzetničku infrastrukturu 30,6 milijuna kuna

Osim dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima u vrijednosti od 22,2 milijuna kuna, u četvrtom segmentu  EU projekta – razvoju poduzetništva predviđeno je i 30,6 milijuna kuna za poduzetničku infrastrukturu.

Unutar toga izgradit će se poduzetnički inkubator, informatičko inovacijski inkubator i centar za vode krša.

Poduzetnički inkubator izgradit će se u objektu bivše Kninjanke koju se od Jadranske banke planira kupiti za 2,9 milijuna kuna. U tom slučaju bi 10 do 15 milijuna kuna bilo potrošeno na infrastrukturno sređivanje. Treba podsjetiti da ova zgrada ima građevinsku dozvolu i sve potrebne priključke što smanjuje troškove.

Kninska Silicijska dolina

Informacijsko inovacijski inkubator planira se graditi u manjoj, takozvanoj stojnoj zgradi objekta Preparandija. Tamo će se moći razvijati ideja do komercijalne razine, a bit će opremljen najmodernijom informacijskom opremom. Kako je objasnio Ćaćić, bit će napravljen po uzoru na Silicijsku dolinu, dakako u puno manjem omjeru. Dodao je kako je u kontaktu s mladim informatičarima koji su iz Knina otišli u Irsku i koji su se spremni vratiti ukoliko ovaj projekt zaživi.

Centar za vode krša planira se izgraditi u staroj školi u Kovačiću.

Za dokumentaciju 10,5 milijuna  a za stručnjake 3 milijuna kuna

Osim četiri spomenuta segmenta (ili službeno – prioriteta), veliki EU projekt ima i takozvani horizontalni dio koji pokriva sve pozadinske troškove poput izrade dokumentacije za što je predviđeno 10,5 milijuna kuna odnosno zapošljavanja stručnjaka za što su predviđena tri milijuna kuna.

Danas je na Gradskom vijeću vijećnicima i medijima podijeljen dokument nazvan Kronologija aktivnosti Intervencijskog plana koji će biti dostupan i u elektroničkom obliku na internet stranici Grada.

Ukoliko ste propustili izvještaj s prvoga dijela tematske sjednice Gradskog vijeća o velikom EU projektu koji je održan prije osam dana, link na članak je ispod.

Održana tematska sjednica Gradskog vijeća; Donosimo sve što trebate znati o EU projektu i njegovim problemima

Ivica Šimić

Izbornik